Nieuws

Draak viert 85-jarig bestaan

12:10

De postolympische Draak viert dit seizoen haar 85-jarig bestaan met de zeventigste editie van de Dragon Gold Cup. Dit feestelijke evenement vindt van 7 tot en met 12 september 2014 in Medemblik plaats. Voorafgaand aan deze historische krachtmeting kunnen de deelnemers van 3 tot en met 5 september warm draaien tijdens de Tune-Up. De inschrijvingen zijn vanaf nu geopend.

Draak 85 jaar“In 1937 is de Dragon Gold Cup geïntroduceerd om zoveel mogelijk deelnemers van verschillende nationaliteiten bijeen te brengen om in een vriendschappelijke sfeer wedstrijden te zeilen”, vertelt Huib Bannier, voorzitter van de Nederlandse Draken Klasse. De Cup groeide uit tot één van de voornaamste kampioenschappen voor de Draak. Al achtmaal eerder mocht Nederland de Dragon Gold Cup organiseren. In dit dubbele jubileumjaar krijgen de K.N.Z. & R.V. Muiden, K.N.Z. & R.V. Hollandia en de Nederlandse Draken Club opnieuw die eer. “Daar zijn we heel blij mee en we gaan onze uiterste best doen om er een gedenkwaardig evenement van te maken”, aldus Bannier.

Toplocatie en -organisatie

De locatie draagt daar zeker aan bij. Hollandia verhuist voor de gelegenheid naar het Regatta Center Medemblik om daar vandaan de Tune-Up te organiseren. Na afloop verplaatsen de naar verwachting honderd Draken uit twintig landen zich naar de Oosterhaven in hartje Medemblik. De stad is een week lang het hoofdkwartier voor de jarige Dragon Gold Cup, georganiseerd door Muiden. In 2013 ging de felbegeerde beker naar de Oekraïne, dankzij de eindzege van Markus Wieser, Sergiy Pugacher en Gergii Leonchuk. Op de laatste podiumtrede stond het Nederlandse trio Pieter Heerema, Theis Palm en Hervé Leonchuk.

Vanaf de Vischafslag, het clubhuis van Hollandia en de regatta office voor de Dragon Gold Cup, tot aan de havenmonding zullen enkel deze elegante kielboten te bewonderen zijn. De kade en een ponton in de haven bieden ruimte voor live optredens en een loungehoek. “Deze gehele twee weken zal de vriendschappelijke sfeer de boventoon voeren. Naast de sportieve competitie op het hoogste niveau is ook het sociale programma van groot belang”, reageert Bannier.

Voor de Tune-Up staan in totaal zes races op het programma, twee per dag. Tijdens de Dragon Gold Cup varen de deelnemers volgens traditie dagelijks één lange wedstrijd, zes in totaal. De officiële opening is op zondag 7 september en op dinsdagavond volgt het jubileumfeest. Bannier: “Het is nog een verrassing, maar we gaan echt uitpakken. Geen stijve ceremonie, maar feest. De Draak bestaat immers 85 jaar en de Dragon Gold Cup 70 jaar.”

100for100 regel

Om de instroom van jonge zeilers te bevorderen, geldt dit jaar de zogenaamde 100for100 regel. Dat houdt in dat een bemanning met een totale leeftijd van onder de 100 jaar, slechts 100 euro inschrijfgeld betaalt. Normaliter is dat 650 euro voor degenen die op tijd zijn en 800 euro voor de late beslissers.

De Draak

In 1929 ontwierp de Noor Johan Anker de one design Draak voor drie personen. Al snel voer de Draak in meerdere Europese landen. In 1948 verwierf de klasse de Olympische status, die ze tot en met de Spelen van 1972 hield. In haar postolympische jaren ging de groei gewoon verder, mede dankzij de introductie van duurzame materialen. Vooral in de laatste twintig jaar stapten steeds meer professionele zeilers in de Draak, waarmee het niveau nog verder steeg.

Fred Imhoff is tot dusver de meest succesvolle Draak-zeiler uit Nederland. Hij pakte met zijn team de Europese titel van 1998 en won eerder driemaal de Dragon Gold Cup. Ad Bakker was de allereerste Nederlander die de Dragon Gold Cup (van 1987) op zijn naam schreef.

Voor meer informatie en inschrijven, kunt u kijken op www.dragongoldcup.com

Foto: www.draakzeilen.nl

Last modified: 7 maart 2014
Sluiten