Nieuws

Dorian van Rijsselberghe Wereldkampioen

10:07

class="nieuws_item">
Perth 18 december 2011 – “Crazy mate. crazy, crazy.” Dat was een van de eerste dingen die de kersverse Wereldkampioen windsurfer Dorian van Rijsselberghe uitkraamde van blijdschap op het strand van Bashers Bay, Fremantle Australië. Met een zwaar aangezet Australisch accent en met een grote grijns op zijn gezicht. 
Vlak daarvoor wist Nederlands beste Olympische windsurfer in de afsluitende medalrace als vierde te eindigen. Dat was meer dan genoeg voor de wereldtitel in de RS:X klasse. Zijn concurrent Piotr Myszka (POL), die achtste werd, had voorafgaand aan de medalrace maar een punt voorsprong.
Van Rijsselberghe kon weer lachen en grappen maken. De laatste paar dagen was de blije surfer iets stiller, geconcentreerd, misschien wel gespannen. Dit was zijn derde poging om het eremetaal te veroveren op een Wereldkampioenschap. Er ging nogal wat door zijn hoofd. Zou het nu wel lukken. Of breekt die 16de plaats, gevolg van een blunder eerder deze week, toen hij een rondje te weinig zeilde, hem op?
Op het WK 2009 stond de Texelaar al op het podium van het Wereldkampioenschap met een bronzen medaille in Weymouth. In 2010 stond hij lange tijd op een eerste plaats en zakte weg in het klassement na een discutabele beslissing van het race comité . Maar drie keer is scheepsrecht en dat geldt dus ook in het surfen en op 18 december met name voor Dorian van Rijsselberghe.  
“Crazy, crazy crazy mate”
“Ik ben super super super blij. Wereldkampioen. Geweldig dat het gelukt is. Goede race, eindelijk. Ik had een goede start. Ik zat boven en onder hem. En hij klapte niet weg. Hij bleef me volgen. Ik vond dat prima.”  
“Ik heb het gisteren ook nog met Aaron (McIntosh coach) besproken. Onze strategie, ons doel was om de race te winnen op eigen kracht. Maar in deze variabele omstandigheden is dat moeilijk. Dus dan maar op de persoon varen. Niet te agressief. Maar wel bij hem in de buurt blijven.” 
“De fans waren geweldig. Ik weet niet of het goed was, maar ik ging elke keer zo dicht mogelijk langs de tribune. Vlak bij de grandstand hoorde ik iedereen me aanmoedigen. Helemaal geweldig.”
“Ik was behoorlijk zenuwachtig. Ik kon niet zo lekker eten gisteren. Ik wordt dan rustiger, stiller. Een beetje rondhangen met de jongens om rustig te blijven. Papa belde al vanmorgen om 5 uur zijn tijd in de ochtend. Die gaf het advies om lekker te varen en te genieten. Jammer dat mijn ouders er niet zijn, maar ze zijn bij me in mijn hart. Heerlijk gevoel. Al mijn vrienden zijn hier. Helemaal geweldig.”
Dorian van Rijsselberghe wordt begeleidt door surfcoach Aaron McIntosh. De Nieuw Zeelander die in Sydney op de Olympische spelen een bronzen medaille  won in 2000. Een trotse coach gaf de volgende toelichting. 
“Er was wel wat stress, ik was ook nerveus! Maar hij gaat er goed mee om hij is zeker wat gespannen. Dat zou ook raar zijn als hij dat niet was. Maar het is van belang hoe je ermee omgaat. En wat we ervan leren, we leren elke keer ervan en worden er elke keer beter in.”
“De strategie was om bij de Pool te blijven. Laat hem geen rare dingen doen. Hou controle. Play it safe. Dorian gaf hem een klein beetje hoop. Hij gaf hem ruimte. Dat had niet gehoeven. Maar hij pakte dat beetje hoop net zo snel weer terug. Ik ben er trots op dat hij het zo speelt.” 
“Maar hij heeft niet altijd alles volledig onder controle inclusief zijn emoties. Hij  is een jonge en hele getalenteerde atleet. We leren elke dag, elke race. En wij zien verschillende scenario’s. Het zijn kleine dingen, afleidingen, andere routine. Zoals gisteren hadden we bijvoorbeeld geen ijsje na het eten met de trainingsgroep…en dat doen we anders wel,” besloot McIntosh lachend. 
//einde
Voor meer info bel Simon Keijzer  + 61 451 897 054
Vanaf 20 december +31 654 754 405 
Uitslagen RS:X 
Volg de Delta Lloyd Kernploeg op www.twitter.com/topzeilen
Zie nieuws video’s op www.youtube.com/topzeilentv
Fotografen: Richard Langdon, Paul Kane, Justin Nan 
 
  

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten