Nieuws, Zeilen nieuws

Dorian van Rijsselberghe is WK-titel kwijt

13:43

Dorian Van RijsselbergheDorian van Rijsselberghe is zijn wereldtitel in de olympische RS:X-klasse kwijt. Dorian Van RijsselbergheDorian van Rijsselberghe is zijn wereldtitel in de olympische RS:X-klasse kwijt. De Texelaar stond vierde en had nog kans op een medaille, maar door de harde wind ging de medalrace niet door. De Fransman Julien Bontemps, die na tien races het klassement aanvoerde, werd tot wereldkampioen in de RS:X-klasse uitgeroepen.

Bontemps nam maandag de koppositie van Van Rijsselberghe over. Die had in de negende race al de pech dat de Griek Byron Kokkalanis zijn zeil niet kon houden, waardoor hij kostbare tijd verloor. Een race later botste hij op de Francaise Perrin, die net haar race gevaren had. Hij werd negende, maar kreeg na protest 4,6 plaatsingspunten bijgeschreven.

Van Rijsselberghe kende weinig geluk in de Spaanse badplaats. In de tiende race – waarin hij de koppositie verspeelde – kwam hij in aanvaring met nota bene een vrouwelijke zeilster, die na haar wedstrijd dwars door het mannenveld naar de haven wilde varen.

De Nederlander botste tegen haar op, viel in het water en werd voorbijgestreefd door verschillende concurrenten. Hij werd door de jury weliswaar gedeeltelijk gecompenseerd, maar raakte toch de koppositie kwijt.

De surfer was vastberaden om die achterstand goed te maken, maar moest lijdzaam toekijken hoe de storm zich tot spelbreker ontwikkelde. Achter Bontemps kreeg de Brit Nick Dempsey zilver, terwijl de Nieuw-Zeelander JP Tobin brons pakte.

Tags: , Last modified: 29 maart 2012
Sluiten