Actueel, Nieuws, Wereldzeilen

Dorian van Rijsselberghe daagt je uit

10:14

Olympisch Kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe daagt alle knappe koppen van Nederland uit te komen met ideeën hoe Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kan zorgen voor minder plastic in zee. De student met het meest efficiënte idee wint zijn collegegeld terug.

Driekwart van het afval dat in zee belandt is afkomstig van land. Via sloten, kanalen en rivieren komt dit plastic uiteindelijk in zee. Zo ook in Hollands Noorderkwartier, het verzorgingsgebied van HHNK. Het Hoogheemraadschap wil zijn verantwoordelijkheid nemen om nog meer plastic uit het water te filteren.

Oproep aan studenten

Vanaf vandaag roept Dorian van Rijsselberghe studenten van de technische universiteiten en hogescholen via social media en internet op een oplossing voor dit vraagstuk te bedenken. De uitdaging is een systeem te bedenken waarbij de doorstroming van het water is gegarandeerd en dat vissen vrij kunnen blijven bewegen. Een dergelijk systeem bestaat nog niet. De bedenker van het meest efficiënte idee wordt beloond en krijgt zijn collegegeld terug en maakt tegelijkertijd kans op een carrière in het water. De studenten vinden alle relevante informatie op veiligschoonvoldoende.nl

Plastic soep

Dorian van RijsselbergheAls er te veel water in de polder staat, pompt HHNK dit naar de Waddenzee, Markermeer of Noordzeekanaal. Het waterschap vangt met roosters tijdens dit ‘uitslaan’ grotere stukken plastic af. Het kleinere plastic glipt nog te vaak door de 4 tot 8 cm brede openingen van de roosters heen en verdwijnt zo in zee. Naar schatting betreft dat jaarlijks 3 tot 6 vrachtwagens. Voor dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK is dit reden om actie te ondernemen. Luc Kohsiek: “Onze bijdrage is wereldwijd gezien klein, maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen en zo een voorbeeld geven. En wie beter dan Dorian van Rijsselberghe kan deze boodschap uitdragen.”

Jury

Dorian van Rijsselberghe 1De jury bestaat uit verschillende technisch specialisten uit de watersector. Dit gezelschap beoordeelt alle inzendingen aan de hand van het criterium ‘het meest efficiënte en realistische idee’. Dorian van Rijsselberghe zal in November de prijs aan de winnaar overhandigen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) beheert het water ten noorden van het Noordzeekanaal, inclusief Texel. Het hoogheemraadschap zorgt voor droge voeten, voldoende water en voldoende schoon water voor bijna 1,2 miljoen mensen die in deze regio wonen.

Tags: , , Last modified: 10 mei 2016
Sluiten