Het is de moeder van alle oceaanzeilraces. Tussen juni en oktober 1968 vertrokken negen zeilers voor een non-stop solozeilrace rond de wereld. Het is de moeder van alle oceaanzeilraces. Tussen juni en oktober 1968 vertrokken negen zeilers voor een non-stop solozeilrace rond de wereld. Voor de winnaar van de door de Sunday Times uitgeschreven Golden Globe Race stond er een klein fortuin van vijfduizend pond wachten bij terugkomst. De Britse filmproducent Jonny Persey maakte in 2006 een documentaire over de race en de fysieke en mentale tegenslagen die de zeilers moesten doorstaan. Zeven jaar na dato is de documentaire op youtube gezet.
Afvalrace
De bekroonde documentaire gaat dieper in op de persoonlijkheden achter de zeilers. Van de negen deelnemers gaven er al vier op voordat ze van de Atlantische Oceaan af waren. Van de overgebleven vijf gaf Chay Blyth de strijd op net na Kaap de Goede Hoop. Niet veel later zonk de trimaran van Nigel Tetley met nog 1100 zeemijlen voor de boeg. Bernard Montessier, Robin Knox Johnston en Donald Crowhurst gingen door.
Zelfmoord
Crowhurst was als laatste vertrokken met zijn hypermodern uitgeruste trimaran. Echter hij had het mentaal erg zwaar door het falen van zijn zelfbedachte boordsystemen. Interviews met medezeilers, z’n weduwe, familieleden en beelden van hemzelf laten een tragisch verhaal zien van een man die er – zo bleek later- twee logboeken op nahield. Eéntje voor de race en ééntje voor z’n echte posities maandenlang dobberend voor de kust van Zuid-Amerika. De getergde weekendzeiler en ingenieur raakte in een depressie en zag geen weg meer uit. Hij bracht zichzelf om het leven.
Filosoof
Bernard Montessier was samen met Robin Knox Johnston de meest succesvolle deelnemer. De Fransman raakt er echter gedurende de race steeds gedesillusioneerder met de achterliggende reden van de race. De commercie stond hem tegen en hij zeilde met zijn Joshua na Kaap Hoorn door naar de Stille Oceaan waar hij neerstreek op zijn geboorte eiland Tahiti. Hij schreef een boek dat als een van de grootste zeilklassiekers gezien mag worden: De Lange Route: Alleen tussen Hemel en Zee
Winnaar
Alleen de inmiddels Sir Robin Knox Johnston haalde de met zijn Suhaili de eindstreep in Falmouth. Het prijzengeld doneerde hij aan het fonds voor de ondersteuning van de familie van Crowhurst. Johnston is tot op heden zeer actief in de racerij. Hij vervult de rol va directeur bij Clipper Ventures waarmee hij de Velux 5 Oceans organiseerde en nog steeds elk jaar duizenden amateurzeilers in aanraking laat komen met het oceaanracen op de 70 voeters van de Clipper Yacht Round the World Race.
De documentaire:
http://youtu.be/TtLFM1jASt0