Nieuws

Dit is de mooiste zeilfoto van 2023

Vind jij het een terechte winnaar? 

08:46

De Mirabaud Yacht Racing Image is weer achter de rug. Benieuwd welke foto is uitgeroepen tot de mooiste zeilfoto van het afgelopen jaar? Je bekijkt hem verderop in dit artikel. De foto waarop online het meeste is gestemd door het publiek kon ook rekenen op een prijs. En de plaat die het meeste werd gewaardeerd door de METSTRADE-bezoekers, werd ook beloond.

De ‘Mirabaud Yacht Racing Image’ is een jaarlijkse fotografiewedstrijd en -tentoonstelling. Het doel van de competitie is om het plaatje te vinden dat het beste de essentie en opwinding van de zeilsport vertegenwoordigt. Dit jaar waren er maar liefst 144 foto’s genomineerd voor de prestigieuze prijs. Een zeskoppige jury heeft daaruit 80 beelden geselecteerd en hieruit is de algemene winnaar van de Mirabaud Yacht Racing Image-prijs gekomen.

Prijsuitreiking op de METSTRADE

Uiteindelijk werd de top 20 beelden tentoongesteld op ‘s werelds grootste vakbeurs voor maritieme industrie: de METSTRADE in Amsterdam, die van 15 tot 17 november plaatsvindt. De prijsuitreiking vond plaats op 16 november om 16:30 uur en daarbij was onder andere Marit Bouwmeester aanwezig. Zij overhandigde de hoofdprijs, de Mirabaud Yacht Racing Image Award. Maar ook de ‘Public Award’, gebaseerd op het aantal stemmen van het publiek (stemmen was mogelijk tot 8 november), en de ‘Delegates Award’ op basis van stemmen van METSTRADE-bezoekers werden uitgereikt.

Winnaar Mirabaud Yacht Racing Image:

De onderstaande foto is uitgeroepen tot de mooiste zeilfoto van 2023. Het shot is door Samo Vidic genomen tijdens een Alinghi Red Bull Racing training in Barcelona. Op de dag dat deze foto werd gemaakt, was wind hard. De AC75 vaart op hoge snelheid en dit beeld geeft het gevoel van adrenaline van die dag goed weer. Samo is al meer dan twintig jaar racefotograaf en schiet beelden van de Extreme Sailing en GC32-serie.

© Samo Vidic

Public Award

Het onderstaande plaatje is door Eugenia Bakunova gemaakt tijdens een onderdagavondrace door PROyachting in Moskou. Haar passie is het vangen van zeilmoment als een pure kunst. Abstractie en een sterk contrast van zonsonderganglicht in comptoir ajouré kunnen zeer kunstig en grafisch zijn. Het is bijna zwart en wit, maar enige aanwezigheid van delicate kleurtinten speelt tegen sterke contrasterende lijnen en schaduwen.

© Eugenia Bakunova

Delegates Award

Deze mooie foto maakte Craig Greenhill van supermaxi Hamilton Island Wild Oats tijdens de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Er waren drie pogingen nodig om het jacht 40 mijl voor de kust van Tasmanië te ontdekken onder de dikke laag mist. Uiteindelijk zorgde dit voor het magische moment dat Craig juist wist vast te leggen.

© Craig Greenhill

Neem hier een kijkje tussen de andere foto’s die waren genomineerd voor de prijzen. Vind jij het terechte winnaars?

Omslagfoto: © Screenshot galerij Mirabaud Yacht Racing Image

Tags: Last modified: 17 november 2023
Sluiten