Actueel

Worden deze Nederlandse zeilfoto’s de beste van de eeuw?

17:03

Wat wordt de beste zeilfoto van de eeuw? Misschien wel het plaatje dat is geschoten door een Nederlandse fotograaf. 131 professionele fotografen hebben een foto ingezonden voor de Mirabaud Yacht Racing Image of the Century award. Later werd een Top 80 foto’s door de internationale jury geselecteerd en op 29 oktober zijn de twintig beste beelden bekendgemaakt. Daar hoort ook een Nederlandse deelnemer bij. Naar de publieksprijs dingen vier Nederlandse fotografen mee.

Inmiddels zijn de uitslagen bekend. Klik hier om die te bekijken.

 

De foto’s die de Top 20 vormen, zijn afkomstig van de hand van ‘s werelds grootste zeilfotografen en gemaakt tijdens grootste evenementen. Frankrijk is het meest vertegenwoordigd met negen foto’s, gevolgd door Duitsland, Spanje en Australië met twee foto’s en Nieuw-Zeeland, Nederland, Rusland, Polen en China met één plaat.

Over Tom zijn foto

De foto die als omslagfoto bij dit artikel staat, heeft Tom Coehoorn tijdens het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen in 2015 gemaakt op het Heegermeer. In 2015 was een periode van zware zomerstormen gemeten in Nederland en er was al een wedstrijddag afgelast. Op de dag dat de foto werd gemaakt, werd de start uitgesteld, maar het vliegcomité besloot te starten. Maar uit het niets was er tijdens de start een zware regenstorm met meer dan 40 knopen wind en horizontale regen.

Bekijk in het Facebookbericht alle twintig foto’s:

Pierre Bouras (FRA)
Thomas Campion (FRA)
Michael Chittenden (NZL)
Tom Coehoorn (NED)
Brett Costello (AUS)
Alexis Courcoux (FRA)
Antoine Dujoncquoy (FRA)
Bertrand Duquenne (FRA)
Thomas Eibenberger (GER)
Richard Gladwell (POL)
Félix González Muñiz (SPA)
Sören Hese (Duitsland)
Martin Keruzoré (FRA)
Dallas Kilponen (AUS)
Gilles Martin-Raget (FRA)
Elena Razina (RUS)
Ivo Rovira (SPA)
Benoit Stichelbaut (FRA)
Eloi Stichelbaut (FRA)
Junxing Zhong (CHN)

Publieksprijs

Voor de publieksprijs kun je uit de 80 foto’s kiezen, deze zijn niet gebonden aan de Top 20. De Nederlandse fotografen die meedoen voor deze prijs zijn Tom Coehoorn, Laurens Morel, Thom Touw en Remmelt Staal. Je kunt nog tot 10 november stemmen op je favoriete foto. Op dinsdag 24 november zal de winnaar via de social kanalen van Mirabaud Yacht Racing Image bekend worden gemaakt. De internationale jury, die bestaat uit Jen Edney, Chris Museler, Justin Chisholm, Loris von Siebenthal, Luca Rizzotti en Nicolas Mirabaud kiezen ook een winnaar.

De foto van Laurens is gemaakt op een typische winterse zeildag op de Noordzee bij Scheveningen, Nederland. Kille wind uit het zuidwesten, grote golven en een kort raam daglicht. Hij koos ervoor om de foto in zwart-wit te bewerken om de desolate sfeer te benadrukken.

Het persoonlijke drama van deze zeiler is duidelijk zichtbaar op deze foto. Dit zou zijn Wereldkampioenschap worden, met nog één race te gaan en eerste overall. Hij zou de wereldkampioen van 2017 worden, tot het moment dat hij omsloeg.

Team Emirates New Zealand heeft de rib van de organisatie in hun kielzog.

 

Zie ook: Stem op de beste zeilvideo van de eeuw

Omslagfoto ene foto’s: Screenshot Mirabaud Yacht Racing Image

Tags: , , , , , , Last modified: 30 november 2020
Sluiten