Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Dean Barker: ‘Het is voorbij’

15:30

dean barker verliestDean Barker, stuurman van Emirate Team  New Zealand doet een boekje open over het verlies van de America’s Cup.

Ik hoopte dit stuk nooit te hoeven schrijven. Maar we hebben nu eenmaal verloren en dat doet pijn. Vooral het verlies van de laatste race was voor ons de meest bittere pil. Maar het was eigenlijk al duidelijk de dag ervoor toen Oracle ons op alle rakken versloeg met een hogere bootsnelheid. De laatste race was zeer uitdagend voor ons. We wisten dat om te winnen, we als eerste bij boei 1 en 2 moesten zijn om ook maar enige kans te hebben op de eindoverwinning. We slaagden erin, maar werden wederom verslagen door de sneller zeilende Amerikanen. We konden alleen maar toekijken.

Ik ben echter enorm trots op ons team en wat we inde afgelopen drie jaar hebben bereikt. Het zijn de leukste drie jaren van mijn zeilcarriere tot nu toe geweest. De teamgeest was geweldig. Ook toen Oracle met hun onwaarschijnlijke opmars begon klonk er geen onvertogen woord.

Mijn  complimenten gaan ook uit naar Oracle. De manier waarop ze het voordeel aan hun kant kregen is fenomenaal. Helaas hadden wij al alle snelheid uit onze boot geperst, daar waar zij nog ruimte voor verbeteringen hadden.

De emotie van een verloren America’s Cup komt rauw op ons dak. Vooral het handbereik waarin we de trofee acht races lang hadden, maakt dat dit gevoel nog een stuk harder aankomt. Alhoewel we in de laatste races als beste uit de startblokken kwamen, kon Oracle door hun hogere bootsnelheid aan de wind ons letterlijk omzeilenn.  

Ik  heb me nog nooit zo aangeslagen gevoeld zoals vandaag. Vanuit de hele wereld heb ik e-mails ontvangen met steunbetuiging en aanmoedigingen. Dat raakt me enorm. Voor mij is het verlies een mislukking. We kwamen naar San Fransisco om te winnen niet om te concurreren. We kwamen net te kort. De steunbetuiging verlicht de pijn een klein beetje, maar veranderd de uitslag niet.

Eén ding zal ik nooit vergeten, en dat is onvoorwaardelijke steun die het team heeft gekregen van Nieuw Zeelanders van over de hele wereld. Het gaf ons nog meer motivatie om deze gepassioneerde fans de winst te kunnen geven.

Hierbij wil ik al onze fans over de hele wereld bedanken.  

Dean

 

Tags: Last modified: 27 september 2013
Sluiten