Actueel, Nieuws, Wedstrijden

De strijd der kampioenen barst weer los

08:00

Meerdere kampioenen hebben zich inmiddels aangemeld en de zestienkwadraten zijn verzameld. Zaterdag 8 en zondag 9 oktober is het weer tijd voor de Primus Inter Pares (Kampioen der Kampioenen). Alle genodigden mogen weer strijden om de titel ”beste plassenzeiler van Nederland”. De organisatie heeft er veel aan gedaan om er een topweekend van te maken voor de zeilers, booteigenaren en toeschouwers.

Wedstrijdleider Martin Heineke blikt met trots vooruit op de 56ste editie van de Primus Inter Pares (PIP). “De PIP is bedacht door zestienkwadraatzeilers, en het is fantastisch dat deze mooie zeiltraditie nog steeds zo levendig wordt voortgezet door alle betrokken partijen. Eenieder is er druk mee bezig en ik heb er vertrouwen in dat het dit jaar weer een mooi weekend gaat worden.”

Kampioenen van de toekomst

primus-inter-pares-2Heineke roemt het sterke deelnemersveld van dit jaar met zeilers als Thijs Kort (recordhouder met 6 titels), Mark Neeleman en Pieter-Jan Postma, maar is ook kritisch over de hoeveelheid deelnemers. “Men beweert dat de vijver met kampioenen kleiner geworden is, maar dan moet je die vijver op eigen wijze aanvullen. Er zijn nu jeugdkampioenschappen die er vroeger niet waren en er zijn tegenwoordig zelfs moderne sprintkampioenschappen. Zeer getalenteerde of ervaren zeilers worden buiten de traditionele nationale klasse om Europees of Wereldkampioen in boten als de Nacra, 29’er en noem ze maar op.” Heineke vervolgt op geheel authentieke wijze: “Dat het lastig kan zijn om de PIP te organiseren hoef je mij niet uit te leggen, ik heb er nu al meer dan veertig meegemaakt als kampioen of booteigenaar. Soms is het een kwestie van met je tijd mee durven gaan.”

De strijd der kampioenen

primus-inter-paresDe Primus Inter Pares wordt mede mogelijk gemaakt door G.W.V. de Vrijbuiter, de 16m2 klassenorganisatie en het Watersportverbond. De Vrijbuiter is sinds 1974 de organiserende vereniging en draagt zorg voor de wedstrijdorganisatie onder auspiciën van het Watersportverbond. De zestienkwadraat klassenorganisatie is o.a. verantwoordelijk om alle booteigenaren te verzamelen. Traditiegetrouw varen alle kampioenen elke wedstrijd in verschillende zestienkwadraten. Onder het nom van ‘Iedereen vaart in verschillende boten en daarmee heeft iedereen gelijke kansen’.

primus-inter-pares-4De medalrace is wegens het succes van vorig jaar in stand gehouden. Vanwege de dubbele puntentelling was het vorig jaar tot in het laatste rak nog niet bekend wie de winnaar zou worden. De toeschouwers kregen een prachtig en spannend schouwspel voorgeschoteld. Niet alleen vanaf het water, maar ook op de kant was de medalrace goed te volgen.

Volg de wedstrijden

Mocht je de PIP op het water willen volgen maar je hebt geen boot of kennis in Loosdrecht met een boot, meld je dan aan bij Karel de Boer via wedstrijden@gwvdevrijbuiter.nl

Fotografie: Pieter Lanser

Tags: , Last modified: 27 september 2016
Sluiten