Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

De Ridder en Booth adviseurs Nacra Team

13:55

Ainslie en KarsenbargEerder deze week werd bekend dat het Watersportverbond is gestopt met Nacra-coach Sven Karsenbarg. Reden: stagnerende progressie van zijn zeilers. Met externe experts zoals oud-America Cupper Dirk de Ridder en Mitch Booth, ex-olympier, hoopt de zeilbond dat het Nacra-team weer op medaille-koers komt voor Rio 2016.

In het na-olympische jaar waren de Nederlandse zeilers uitermate succesvol in de Nacra 17. Tijdens het EK werd Mandy Mulder met Coen de Koning kampioen. Terwijl Renee Groeneveld en Karel Begemann in Scheveningen bij het WK vierde werden.
De buitenlandse concurrentie heeft afgelopen winter niet stilgezeten. Met name de Fransen en Australiers domineren op dit moment het zeilen in deze nieuwe olympische klassen. De Nederlanders zijn hun aanvankelijke voorsprong verloren. Natuurlijk zijn er excuses aan te voeren. Mandy Mulder is herstellende van een blessure en Renee Groeneveld wisselde op aandringen van ex-coach Karsenbarg van bemanning. Met Steven Krol in de trapezedraad heeft Groeneveld het succes dat zij wel had met Karel Begemann, nog niet kunnen voortzetten.

Foils

Volgens woordvoerder Simon Keijzer is Dirk de Ridder vanwege zijn kennis op het gebied van het zeilen met foils door de zeilers en begeleiding bij het team gevraagd. Tijdens de onlangs gehouden Delta Lloyd Regatta was hij in Medemblik aanwezig en zal komende tijd regelmatig bij trainingen zijn.
Dat geldt ook voor Mitch Booth. De Australier deed in 2008 tijdens de Olympische Spelen in China namens Nederland mee in de Tornadoklasse. Hij is een expert als het gaat om catamaranzeilen.

Of het vertrek van Karsenbarg consequenties heeft, voor de samenstelling van de huidige Nacra-teams, weet woordvoerder Keijzer niet.

Last modified: 6 juni 2014
Sluiten