Nieuws

Correspondent Overzee: Solo zeilen en een crew van tien apen

De avontuurlijkste zeiltocht van 2022

10:00

Solo zeilen

Op haar 25e kiest de Brits-Canadese Claire Valade het ruime sop. Haar allereerste keer solo zeilen ooit is een tocht vanuit Kaapstad naar Sint-Helena (1.900 nm in 16 dagen), gevolgd door maar liefst 48 dagen naar de Azoren (4.300 nm) en tot slot nog eens 15 dagen naar Frankrijk. Maar voordat ze de trossen los kon gooien, moest ze eerst een bende apen uit haar boot zien te jagen. 

Startpunt: Zuid-Afrika

Clair zeilde al 2,5 jaar als crew op een andere boot, van Australië naar Zuid-Afrika. Nadat ze de Indische Oceaan heeft overgestoken en exotische plekken als Tanzania en Madagaskar heeft bezocht, vond ze het wel welletjes om voornamelijk te koken en schoon te maken. Ze wilde meer leren en besloot in Zuid-Afrika af te stappen. “Dit was een eng moment, want in één klap was ik mijn vriend, mijn verblijf, mijn werk en een reisplan kwijt”. Maar Claire zag het als een frisse start.

Frisse start; solo zeilen

Een vriend stuurde haar een foto van een boot met de opmerking dat deze voor haar gemaakt is. “Ik wilde altijd al solo zeilen, maar ik was helemaal niet van plan om nu al een boot te kopen”. Toch werd met die foto een idee in haar hoofd gepland. Drie dagen later is ze de trotse kapitein van een Dreadnought 32, genaamd Eskimo. En daarmee maakt ze zelf een nieuw reisplan: 9.000 mijl naar Frankrijk, om haar familie te bezoeken die ze al vijf jaar niet meer had gezien.

Eskimo in de haven
Eskimo, een Dreadnought 32
Solo zeilen met nog duizenden kilometers voor de boeg
Eskimo onder zeil

Ongewenste crew

Claire trekt in haar nieuwe drijvende huis, alhoewel deze op dat moment al drie jaar op de werf van Zululand Yacht Club staat. Wanneer ze voor een borrel bij vrienden vergeet de luiken achter haar te sluiten, wordt ze bij terugkomst verrast door ongewenste crewleden. “Er zaten misschien wel 10 apen binnen”. Met een bezem jaagt ze de brutale bende weg, die een spoor van mangopuree, bananenschillen en eierschalen achterlaten. “Hierna sloot ik voortaan alle luiken en ramen als ik van boord ging, zelfs als ik ging slapen” lacht ze.

Valse start

In vijf weken tijd bereidt ze Eskimo voor. Samen met een vriend plant ze drie dagtochten om alles te testen, waarna ze samen zeil zetten richting Kaap de Goede Hoop. Op de tweede avond, zo’n 40 mijl uit de kust, hadden ze een onverwachte gijp in drie meter hoge golven, waarbij de helmstok doormidden brak. “Heel eerlijk, het was eigenlijk een vlaggenstok met drie schroeven. Er was blijkbaar water ingekomen, waardoor het is gaan rotten” verklaart ze. “Ik probeerde de helmstok ter plekke te repareren of in ieder geval zodoende te fixeren dat de windvaan weer kon sturen”.

De nieuwe helmstok
De nieuwe helmstok van roestvrij staal

9.000 mijl voor de boeg

Met een nieuwe helmstok in haar hand – dit keer van roestvrij staal – laat Claire Kaapstad op 19 maart 2022 achter haar. Voor de boeg liggen maar liefst 9.000 zeemijlen met twee tussenstops, op Sint-Helena en op de Azoren. “Bij vertrek bonsde mijn hart enorm, zo spannend vond ik het, maar na vier uur stond ik al te dansen in de ondergaande zon”.

In totaal is Claire 79 dagen alleen op zee. De eerste etappe van 16 dagen is dan ook meteen haar allereerste solo tocht ooit. “Het moeilijkste vond ik nog het sociale aspect, dat er niemand was die me aan het lachen kon maken. De eerste vier dagen wist ik nog niet zo goed of ik het wel leuk vond zo alleen en vroeg me af waar ik eigenlijk mee bezig was. Maar na een week kwam ik in rustiger vaarwater en kon ik er echt van genieten”.

Solo zeilen
Claire laat Zuid-Afrika achter zich

Grootste uitdaging op zee

Je zou denken dat al zeilend een motor niet zo van belang is. Toch bleek juist dit Claires grootste uitdaging op zee. “Zonder werkende motor heb ik dagen en dagen in de doldrums stilgelegen”. De tocht van Sint-Helena naar de Azoren (4.300 mijl) duurde daardoor maar liefst 48 dagen. “Er was technisch van alles mis en ik ben geen techneut, dus ik moest midden op zee improviseren met wat ik aan boord had. Bijvoorbeeld om olie te verversen, het systeem had een luchtinlaat, dus gebruikte ik de pomp van mijn kite in leegloop-modus”. Uiteindelijk kon Claire de motor 40 uur gebruiken om uit de anticycloon te komen en om goede wind op te pikken. Net op tijd voor een groot lagedrukgebied.

Solo zeilen

Award ‘Remote Adventure of the Year’

“Een tijd om helemaal alleen te zijn met de zee en de natuur, te leren het nog meer te waarderen, mezelf te ontdekken en mijn eigen kunnen verder te ontplooien”, is Claires antwoord op de vraag hoe ze op de reis terugkijkt. “Want uiteindelijk zijn we allemaal sterker dan we denken” besluit ze. Deze ervaring is precies de reden waarom Claire zich op had gegeven voor de International Cruisers Awards in de categorie ‘Remote Adventure of the Year’ (in een andere categorie was Dustin Reynolds een van de genomineerden). “Ik ben dan ook erg vereerd dat ik gewonnen heb, maar ik geloof dat er nog vele andere avonturen zijn die ook aandacht verdienen”.

Aankomst in Frankrijk
Aankomst in Frankrijk

De zeilavonturen van Claire Valade zijn te volgen via Facebook, Instagram en YouTube. Als professionele videograaf wil Claire al zeilend nog meer avontuurlijke documentaires gaan maken.

Tekst: Greetje Tops
Foto’s: Claire Valade

Tags: Last modified: 31 oktober 2022
Sluiten