Actueel, Nieuws

Comanche pakt line honours Rolex Sydney Hobart Yacht Race

19:05

VPLP-Verdier 100-voeter Comanche in actie.

VPLP-Verdier 100-voeter Comanche in actie.

Supermaxi Comanche heeft line honours gepakt in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2015. De 100-voeter van eigenaars Jim en Kirsty Clark kwam niet zonder kleerscheuren uit de strijd en wist onder andere Ragamuffin 100 en Rambler achter zich te laten. Meervoudig winnaar Wild Oats XI trok zich terug uit de wedstrijd nadat het grootzeil scheurde.

De wedstrijd startte tweede kerstdag vanuit Sydney, Australië, in pittige omstandigheden. Er stond stevige wind met vlagen van meer dan 40 knopen. De ruwe omstandigheden leverden aan het eind van de eerste dag al 29 uitvallers op, waaronder supermaxi Wild Oats XI. Pas zondagochtend werd de wind minder.

TP52 Frantic van schipper Michael Martin in pittige omstandigheden.

TP52 Frantic van schipper Michael Martin in pittige omstandigheden.

Huzarenstuk

Door het uitvallen van favoriet Wild Oats XI konden de line honours Comanche bijna niet meer ontgaan, maar toch heeft de bemanning moeten vechten voor hun plaats. In de eerste nacht van de wedstrijd werd een van de zwaarden gekraakt door een onbekend object. “We moesten de restanten direct zien kwijt te raken. Zo’n zwaard zit met behoorlijk wat touwwerk vast aan de boot, waardoor de stukken zwaard als een soort zweep tegen de romp sloegen”, verteld Comanche-schipper Ken Read. “We waren bang dat het een gat in de romp zou slaan en we hebben de lijnen doorgesneden. Eenmaal los, schoten de brokstukken van het zwaard langs de roeren, waardoor heel de stuurinrichting ontwricht raakte. Toen besloten we op te geven. We hebben het zeil gestreken en dobberden wat rond, totdat een aantal bemanningsleden naar beneden verdween om gereedschap te halen. Het plan om de boel te repareren werkte en na overleg hebben we besloten toch voor de overwinning te gaan.”

“Inmiddels waren we ingehaald door Rambler, die op de een of andere manier ook een zwaard brak. We hebben er 13 uur over gedaan om ze weer in te halen.” Comanche deed 2 dagen, 9 uur en 58 minuten over de 628 zeemijl.

Onderweg

Het gros van de deelnemers aan de Rolex Sydney Hobart Yacht Race is nog onderweg. Onder hen een van de boten van de Clipper Round the World Race, Visit Seattle, met aan boord onder andere Jan van de Laar, die we spraken voorafgaand aan de wedstrijd.

Foto’s Rolex/Stefano Gattini

Tags: , Last modified: 4 januari 2016
Sluiten