Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Braziliaanse VOR boot en stopover

21:23

De Braziliaanse deelstaat Pernambuco vaardigt een team af voor deelname aan de volgende editie van de Volvo Ocean Race. Daarnaast host de hoofdstad Recife de eerste stopover langs de route van de race, die in de tweede helft van 2014 in Alicante van start gaat.

“De aankondiging van het Pernambuco team en de Recife stopover is goed nieuws voor de Race”, aldus Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad. “Ik ben verheugd om te zien dat de Race op deze manier haar banden met Brazilië, Recife en Pernambuco verstevigt. De komst naar Recife aan het einde van de eerste etappe betekent veel aandacht voor deze geweldige stad. En een Braziliaanse boot in de Race is fantastisch voor de fans uit het hele land.”

 Met deze eerste etappe van Alicante naar Recife langs de noordoostelijke kust van Brazilië, doet de Race het Zuid-Amerikaanse land aan in één van zijn grootste sportieve jaren. Slechts een paar maanden nadat Brazilië het WK Voetbal 2014 host, zal de Volvo Ocean Race-vloot in Recife afmeren. Recife is ook één van de gaststeden voor het WK en heeft vijf wedstrijden op het programma staan. De Volvo Ocean Race zal halverwege tot eind oktober in Recife zijn. Welke precieze data wordt volgende maand bekendgemaakt.

“De komst van de Volvo Ocean Race zal ertoe bijdragen dat het ‘jaar van Recife’ een nog groter feest wordt’, aldus Volvo Ocean Race COO Tom Touber, die de stopover in Recife op donderdag aankondigde. ‘Brazilië is de wereld hoofdstad van de sport met het WK Voetbal in 2014 en de Olympische spelen van 2016 in Rio. Het is geweldig om de Race naar een land te brengen met zo’n grote passie voor sport.”

Tweede team

Het team van Recife wordt de tweede openbaar aangekondigde campagne voor de twaalfde editie van de Volvo Ocean Race. In September 2012 maakte het SCA-vrouwenteam als eerste bekend in 2014 deel te zullen nemen. Meer details, inclusief de identiteit van de schipper, volgen binnenkort.

Recife is een stad met meer dan vijf miljoen inwoners, rijk aan palmbomen, met jaar rond zonneschijn en beroemd om haar brede zandstrand Boa Viagem. Recife was één van de meer dan 80 havensteden die interesse toonden in het hosten van de race sinds de lancering van het bid-proces in 2012. De op donderdag aangekondigde overeenkomst geldt voor de komende twee edities.

Volvo Ocean Race en Brazilië

Brasil 1 was in 2005-06 het laatste Braziliaanse team dat aan de Volvo Ocean Race deelnam. Torben Grael was de schipper en Knut Frostad, nu de Volvo Ocean Race CEO, behoorde een aantal etappes tot de bemanning. De Braziliaanse campagne bleek een groot succes en genereerde wereldwijd veel interesse, ook in de media. Grael won vervolgens de Volvo Ocean Race 2008-09 als schipper van de Ericsson 4.

De link van de Volvo Ocean Race met Brazilië dateert van 1973, het jaar waarin de eerste editie van de toenmalige Whitbread Round the World Race in Rio de Janeiro stopte. De Race deed opnieuw Rio aan in 1977-78, 2001-02, 2005-06 en 2008-09. In 1997-98 was het de beurt aan São Sebastião en in de afgelopen editie van 2011-12 was Itajaí een gasthaven.

 De rest van de route zal in de komende paar weken worden aangekondigd. Inclusief de laatste details, zoals de data van de stopovers en de af te leggen afstanden. Touber zei hierover: “Er zitten een paar leuke verrassingen in. Zeiltechnisch wordt het zeker een schitterende race.” Medio februari is het gehele traject gecommuniceerd.

 De Volvo Ocean Race staat bekend als één van de ‘Big Three’ op het gebied van zeilevenementen, samen met de Olympische Spelen en de America’s Cup. Vooralsnog is geen zeiler erin geslaagd om een gouden medaille op de Spelen, de America’s Cup en de Volvo Ocean Race te winnen.

Meer informatie is te vinden op www.volvooceanrace.com

Tags: Last modified: 17 januari 2013
Sluiten