Nieuws

Bijzondere dubbelslag voor JanKees Lampe

Na zijn winst van de OSTAR in 2009 heeft JanKees Lampe, samen met zoon Floris, ook de TWOSTAR op zijn naam geschreven.

16:45

bijzondere dubbelslag voor jankees lampe

Dertien jaar na zijn winst in de OSTAR heeft JanKees Lampe ook de duo-handed variant van deze prestigieuze oceaanrace, de TWOSTAR, op zijn naam geschreven. Samen met zijn zoon Floris bereikte hij in 18 dagen en 21 minuten de finish in Newport. Een bijzondere dubbelslag dus. De tijd was helaas niet snel genoeg voor een nieuw record, maar wel genoeg om de race met overmacht te winnen. De nummer 2 finishte bijna twee dagen na JanKees en Floris.

In de voetsporen

Toen JanKees in 2009 zijn deelname aan de OSTAR met de winst én een nieuw record bekroonde, stond Floris samen met zijn broertje Wouter in Newport om zijn vader op te wachten. Voor de beide jongens was één ding toen al duidelijk: ‘Dat willen wij ook!’ Floris moest nog wel even geduld hebben, omdat de oorspronkelijke datum van de race, mei 2020, door de pandemie twee keer werd uitgesteld. Op 15 mei klonk het startschot van de zevende editie van de TWOSTAR, en begon deze bijzondere race voor vader en zoon.

Op jacht naar een nieuw record

‘Dat de kans groot was dat we met La Promesse zouden winnen was al vrij snel duidelijk’, vertelt JanKees als we hem bellen om hem te feliciteren met de overwinning. ‘De Open40 is natuurlijk een open klasse waarin verschillende typen boten meedoen. Toen we rondkeken en de andere deelnemers vergeleken met La Promesse was het voor ons duidelijk dat we de rest van de deelnemers voor konden blijven.’ De uitdaging lag daarom voor vader en zoon in het vestigen van een nieuw record. JanKees had in 2009 de OSTAR gewonnen met een racerecord en dat wilden ze nu graag herhalen in de TWOSTAR.

Een lange tijd leek dat ook te lukken. Hun gekozen route leidde ze hoog naar het noorden om een naderende depressie via de bovenkant te ronden. Op die manier konden ze een tijd – op zijn zachtst gezegd – profiteren van de wind die de depressie met zich mee bracht. ‘De omstandigheden waren eigenlijk gewoon heel ruig’, aldus JanKees. ‘Maar het meest bizarre is nog wel om in de kern van zo’n depressie terecht te komen. Alsof je 8 uur lang op een rustige lentedag aan het zeilen bent. Prachtig weer, een zonnetje. En dan ben je daar doorheen, en is de wind 180 graden gedraaid. Heel bijzonder.’

De depressie waar JanKees en Floris tijdens hun TWOSTAR doorheen moesten.
De depressie waar JanKees en Floris doorheen moesten

De laatste 900 mijl liet de wind het echter afweten, en werd het record onbereikbaar. Na 18 dagen en 21 minuten passeerden JanKees en Floris met La Promesse de finishlijn in Newport. Het racerecord staat met een tijd van 9 dagen, 8 uur en 58 minuten op naam van Laurent Bourgnon en Cam Lewis met hun trimaran Primagaz. Voor de monohulls is het record in handen van Andrea Mura en Riccardo Apolloni die in 2012 na 13 dagen, 12 uur en 47 minuten in Newport finishten.

Bijzondere dubbelslag voor JanKees Lampe; na winst in de OSTAR heeft hij nu ook de TWOSTAR op zijn naam geschreven.
La Promesse

Herkenbare situaties

Een single- en een duo-handed race zijn natuurlijk moeilijk met elkaar te vergelijken. Het mentale aspect van het alleen zijn was er nu bijvoorbeeld niet. En ook fysiek is zo’n tocht met zijn tweeën een stuk minder inspannend. Al plaatste JanKees bij dat laatste wel meteen een kanttekening: ‘Dit was eigenlijk gewoon een zware editie. Ik heb een paar keer onderweg gedacht, “ik zou niet weten hoe ik dit alleen zou moeten doen”. Zeilen in die zware depressie is daar een goed voorbeeld van.’

Toch waren er voor JanKees wel een paar herkenbare situaties tijdens de TWOSTAR. De route leidde, net als in 2009, door de Grand Banks. Dat gebied is berucht om de dikke mist die er vaak hangt. Desondanks waait het vaak wel gewoon, en dat was ook deze keer het geval. JanKees: ‘Je gaat eigenlijk best wel hard vooruit, terwijl je niet ziet waar je naartoe vaart. En je kunt niet denken, ik blijf wel liggen wachten tot de mist wegtrekt, want de mist trekt niet weg. Ik zag Floris net zo reageren als ik deed tijdens de OSTAR, dat was heel grappig om te zien.’

En Wouter? Die zeilt een week na de finish van zijn vader en broer met JanKees La Promesse terug naar Nederland. JanKees houdt over dit hele avontuur een blog bij.

Tags: Last modified: 14 juni 2022
Sluiten