Actueel, Nieuws, Video

Bijzondere presentatie van de Halve Maen in Hoorn

07:49

Hoorn heeft vanwege de nationale museumweek haar nieuwe aanwinst op spectaculaire wijze getoond. Gisteravond werd vanuit het Markermeer op een waterscherm in een gouden lichtshow de Halve Maen gepresenteerd. De VOC-replica Halve Maen komt morgen vanuit Amerika aan in IJmuiden, de boot komt op 23 mei naar Hoorn waar het voor vijf jaar als museum blijft liggen.

De Halve Maen is in Hoorn voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Het is een feestjaar vol activiteiten die in het teken staan van het maritieme verleden van Hoorn en de unieke ontdekking 400 jaar geleden. Op 29 januari 1616 rondden Schouten en Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en vernoemden deze Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn. Van dit rijke verleden is nog veel terug te vinden.

Achtergrondinformatie over de Halve Maen

De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee  de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Na 25 jaar in Amerikaanse wateren komt de Halve Maen nu naar Nederland. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor de Halve Maen is geen  toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en vertelt het verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw.

Voor de beroemd geworden reis van Hudson was het jacht namelijk actief in de voor de stad zeer belangrijke en levendige handel  met Portugal en de landen langs de Oostzee. Met  de Westfriese schipper Maarten Pietersz aan het roer. Na Hudson’s ontdekkingsreis  droeg de Halve Maen jarenlang bij aan het succes van de  VOC  in Azië, waar het de levens kruist van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe.

 

Video en foto: www.onswestfriesland.nl

Last modified: 24 april 2015
Sluiten