Nieuws

Bemanning van zeilend vrachtschip redt man van zinkende boot

15:00

Op 27 juni ontvangt Remi Lavergne, kapitein op traditioneel zeilend vrachtschip de Tres Hombres, een noodoproep. Dit op zo’n 300 mijl uit de Spaanse kust ten zuiden van A Coruña. Zeilschip Suzie Wong maakt water en is aan het zinken. Ondanks dat alle kogelkranen zijn gesloten, blijft het waterpeil stijgen… Helaas is de Duitse singlehanded zeiler niet in staat om de oorsprong van het lek te vinden.

Suzie Wong ligt op 13 mijl afstand van de Tres Hombres. Dit vrachtschip van het Nederlandse bedrijf Fairtransport, dat alleen door wind wordt aangedreven, is na een reis van ruim acht maanden door het Caribisch gebied op de weg terug naar Amsterdam. Het schip was hier voor rum, cacao en koffie.

De masten worden zichtbaar

Remi Lavergne bespreekt samen met de Britse kustwacht welke acties er worden ondernomen. Even later zet het vrachtschip koers richting de zinkende boot. Dankzij de inspanningen van de bemanning en door de juiste wind zijn de masten van het zeiljacht binnen een uur zichtbaar.

Na het te water laten van de bijboot zijn de schipbreukeling en de weinige bezittingen die de zeiler mee kon nemen van zijn boot opgepikt. Helaas is de bemanning niet in staat om Suzie Wong, een stalen jacht, te redden. De Duitse zeiler zet voet aan wal in Brixham en is bijzonder dankbaar dat de moedige crew van Tres Hombres zijn leven heeft gered.

De tweede keer

Het is niet de eerste keer dat dit motorloze vrachtschip een zeiler redt. Al eerder heeft dit schip iemand in nood gered op open zee. Lees hier meer over Fairtransport.

En lees ook: Sailors for Sustainability: Zeilend vrachtvervoer – aan boord bij Tres Hombres

Omslagfoto en foto’s: Pierre Fromentin

Tags: , , , Last modified: 5 juli 2019
Sluiten