Nieuws

Fair Transport lanceert tweede zeilend vrachtschip Nordlys

15:32

NordlysOp 26 september vertrekt Nordlys, het tweede schip in dienst van rederij Fair Transport voor haar eerste tocht naar het Franse kustplaatsje Douarnenez. De in 1873 in Engeland gebouwde kits-getuigde kotter werd in de zomer van 2013 door haar Noorse eigenaar Johan Sand aan de overkoepelende stichting Atlantis Zeilende Handelsvaart in Den Helder geschonken. Sindsdien werkten tientallen vrijwilligers en clienten van de GGZ-Alkmaar aan de restauratie van het schip. Daarbij werd onder andere de hoofdmotor eruit gehaald en geheel in de stijl van ‘Fair Transport’ niet vervangen.

Nieuwste en oudste vrachtschip 
“Het bijzondere aan dit schip is dat het het langst dienstdoende vrachtschip is van het moment”, aldus Jorne Langelaan van Fair Transport. Het was dan ook één van de voorwaarden die de vorige eigenaar van het schip stelde bij de overdracht aan de Stichting dat het schip in dienst zou blijven als vrachtschip. Op de eerste reis bestaat de lading uit Tres Hombres Rum voor de Franse markt. Van Douarnenez gaat er wijn in het laadruim bestemd voor het Engelse Brixham, vervolgens Engels bier naar het Portugese Porto en vanuit daar weer wijn uit die regio naar Engeland.

­

Groeiende Vloot 
De Nordlys is het tweede schip van de Fairtransport organisatie, een initiatief van de drie zeilvrienden Jorne Langelaan, Andreas Lackner en Arjen van der Veen. Sinds 2009 zeilt de eersteling van Fairtransport, het vlaggenschip Tres Hombres, met toenemend succes vracht tussen het Caribisch gebied en Europa.
Door de komst van een tweede schip gaat de Tres Hombres vanaf nu twee maal per jaar de Atlantische Oceaan over. Het schip zal 26 september om 9.00 u ‘s ochtends uur afvaren vanaf de kade nabij het Schipperscafé op Willemsoord 73. Belangstellenden zijn welkom om het eerste vertrek bij te wonen en de Nordlys een behouden vaart toe te wensen.

 

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten