Nieuws

Zeilschip Nordlys aangevaren door Frans vissersschip

11:38

Nordlys schade 12 oktobr 2015 DouaernezHet tweede zeilschip van de rederij Fairtransport, Nordlys, is in de ochtend van 12 oktober een mijl uit de kust in de baai van Douarnenez aangevaren door een Frans vissersschip. Nordlys, een Brixham Trawler uit 1873, lag op het moment van de aanvaring voor anker toen het vissersschip met een snelheid van 10 knopen op het achterschip voer. Er zijn bij de aanvaring geen gewonden gevallen, maar de schade aan het houten schip is aanzienlijk. Kapitein Lammert Osinga: ‘Het hele achterschip lijkt ontzet. Dit is een enorme tegenslag voor ons. We hebben net twee jaar gerestaureerd om dit oudste vrachtschip ter wereld weer zeilend te krijgen’.

Automatische piloot 
De motorloze Nordlys lag al twee dagen voor anker in de baai in afwachting van een sleepboot om hun de haven in te slepen en te kunnen lossen. Osinga: ‘Na de aanvaring leek het vissersschip gewoon door te varen alsof het op de automatische piloot stond. Totdat wij, de hele bemanning was wakker geschrokken, begonnen te roepen en marifooncontact zochten. Door de opgetreden lekkage sloegen onze lenspompen na de aanvaring direct aan. Het is ongelofelijk dat dit is gebeurd. We waren nota bene te zien op de AIS, het ankerlicht stond aan en we hebben uiteraard een prima radarreflector.’

Reparatiewerkzaamheden 
Nordlys is naar een helling in Port-Rhu gesleept en wordt voor zover mogelijk ter plekke gerepareerd. ‘Er is nog geen goede inschatting te maken van hoe lang dit gaat duren, maar dat kan zomaar twee maanden zijn’, aldus Andreas Lackner van Fairtransport. De vrachtreizen naar Portugal en Engeland worden vooralsnog later gepland.
meer info: www.fairtransport.eu

 

 

 

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten