Actueel, Nieuws

Bark EUROPA klaar voor historische zeiltocht

09:33

Vandaag is er een speciale bijeenkomst in de Oosterkerk voor de start van een historische tocht naar Kaap Hoorn. De bark EUROPA vertrekt morgen vanaf de Rede van Texel naar Chili om Kaap Hoorn te ronden. Na de bijeenkomst in de Oosterkerk zwaait Hoorn de kapitein en de bemanning uit voor deze bijzondere tocht.

400 jaar Kaap Hoorn

Bark EuropaIn de Gouden Eeuw vertrokken veel expedities vanuit Hoorn richting het Oosten. Tijdens een van deze expedities voeren de kapitein Willem Cornelisz Schouten en koopman Jacob le Maire vanuit hun thuishaven Hoorn uit om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken. Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij het zuidelijkste puntje van Chili en vernoemden zij deze kaap naar hun thuishaven Hoorn.

De ronding van Kaap Hoorn hoort bij de geschiedenis van Hoorn en heeft er mede voor gezorgd dat deze stad internationaal bekend is. De Bark EUROPA met kapitein Klaas Gaastra gaat deze historische reis nog een keert overdoen. Het doel is om begin december 2015 Kaap Hoorn te ronden.

Rede van Texel

400 jaar geleden woonden Schouten, LeMaire en hun bemanning voor hun vertrek nog een dienst bij in de Oosterkerk. Kapitein Gaastra en zijn bemanning doen dit 400 jaar later ook. Na afloop van deze bijeenkomst vertrekken zij met vier platbodems op weg naar de Rede van Texel waar de bark EUROPA op hen ligt te wachten. Wethouder Ben Tap zal hen op de Veermanskade in Hoorn uitzwaaien en een goede tocht wensen. Ook overhandigt hij de Hoornse vlag zodat EUROPA deze kan laten wapperen als zij Kaap Hoorn ronden.

De bark EUROPA
De driemaster is bijna de enige in haar soort. De bark EUROPA zeilt sinds 1994 over alle wereldzeeën en heeft de reputatie opgebouwd als een schip waarmee ‘echt’ gezeild wordt. De routes die het schip zeilt zijn vaak minder bezochte trajecten, zoals Antarctica. De bemanning zeer begaan met het milieu en specifiek met de conditie van de oceanen waarop zij varen.

Fotografie: www.facebook.com/barkeuropa

 

Lees meer over zeilen in ons tijdschrift. Neem nu een abonnement op het tijdschrift Zeilen of koop hier een los nummer.

Tags: , Last modified: 11 september 2015
Sluiten