Actueel, Nieuws

Australië stapt uit America’s Cup

13:50

STeam Australia, de Challenger of Record in de America’s Cup, heeft zich teruggetrokken. De Australische Hamilton Island Yacht Club ging enkele dagen na afloop van de 34e America’s Cup de uitdaging aan met de titelverdediger van de Golden Gate Yacht Club, Oracle. Op 19 juli liet de Team Australia aan de America’s Cup Event Authority (ACEA) weten zich terug te trekken.

Invloed op het protocol

De man achter de Australische deelname was Bob Oatley, meervoudig winnaar van de Sydney Hobart Yacht Race en eigenaar van Hamilton Island. Zijn zoon Sandy Oatley liet weten dat de kosten voor het opzetten van een campagne te hoog zouden worden. “Toen we onze deelname aankondigden, deden we dat vanuit het idee dat we de Cup in veel opzichten zouden kunnen veranderen. Als Challenger of Record hadden we invloed op de protocollen voor de 35e America’s Cup en waren we dus ook in de positie om de regels te veranderen. Met name om de Cup betaalbaarder te maken, maar ook om het een milieuvriendelijker evenement te laten zijn.”

STe hoge kosten

Bob Oatley zelf vindt het erg jammer dat hij de campagne heeft moeten afbreken. “Bij het oppakken van de handschoen hadden we een betaalbare Cup in ons hoofd, een Cup die zou gaan om de zeilkwaliteiten van de teams. Helaas kwamen we uiteindelijk uit op een heel ander kostenplaatje dan dat we van tevoren hadden verwacht. Als we de investering en de inkomsten tegenover elkaar zetten komen we niet uit. We betreuren het zeer dat we de groep van jonge Australische zeilers niet onder ons vaandel kunnen laten deelnemen.”

Geruchten gaan dat de terugtrekking te maken heeft met het uitblijven van een beslissing omtrent de locatie. San Diego en Bermuda zijn genoemd als mogelijke locatie voor de America’s Cup wedstrijden. Team Ben Ainslie Racing, onder leiding van Sir Ben Ainslie, liet onlangs haar ongenoegen blijken over de vertraging. Het gebrek aan een definitieve locatie zou het vinden van sponsors bemoeilijken.

‘We gaan door met de rest’

De directeur van de ACEA, Russel Coutts, zei te focussen op de toekomst. “We zijn erg teleurgesteld door het nieuws. We waren enthousiast over hun deelname en keken uit naar de evenementen in Australië. We moeten echter ook vooruit blijven kijken en verder gaan met de andere deelnemers. Voor 8 augustus hopen we ook van geïnteresseerde teams uitsluitsel te krijgen.”

Andere teams

Team Australië werd door haar vroegtijdige aankondiging Challenger of Record. Later bereidden ook het Italiaanse Luna Rossa Challenge, het Zweedse Artemis Racing en Team New Zealand zich voor, maar over enige definitieve deelname is nog niets bekend. Sir Ben Ainslie presenteerde onlangs in Londen het team van zijn syndicaat Ben Ainslie Racing.

De ingeschreven challengers zeilen tegen elkaar in de Louis Vuitton Cup. De winnaar daarvan mag het uiteindelijk opnemen in de America’s Cup tegen de titelverdediger.

Foto’s Andrea Francolini

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten