Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Artemis houdt twee AC72 catamarans in dienst.

16:20

Oracle vs Artemis foilingLoïck Peyron, stuurman van Team Artemis in de 34e America’s Cup geeft in een interview te kennen dat het team mogelijk twee boten ter beschikking houdt voor de races in september. Daarmee blijft de huidige boot in dienst na de aanstaande lancering van de nieuwe 72-voets draagvleugelcatamaran met vleugelzeil.

Vernieuwde visie

Het bericht komt als verrassing na de hopeloos verloren oefenrace tegen de AC72 van Team Oracle in februari van dit jaar. Toen werd duidelijk dat romp en tuigage van Artemis het ruimschoots aflegden tegen Team Oracle. Alle zeiltraining werd tijdelijk opgeschort totdat er een vernieuwde visie op het complete ontwerp zou zijn.

Beter vleugelzeil

Inmiddels traint Team Artemis weer in de baai van San Fransisco met hun vernieuwde vleugelzeil. De stuurman is voorzichtig positief. “We hebben inmiddels zeven zeildagen gehad met het nieuwe zeil en het ziet er steeds beter uit. Het lijkt erop dat alle krachten boven water sterk geoptimaliseerd zijn. Nu moeten we nog wachten op onze nieuwe boot, zodat we ook nog het vliegen met de draagvleugel op de AC72’ers onder de knie krijgen.”

Draagvleugel in kwestie

Het feit dat de huidige boot geen draagvleugels heeft wordt alom als nadeel gezien, maar wordt nu door Peyron als potentieel voordeel aangedragen. “Ik denk dat we misschien wel klaar zijn om met twee boten naar de race te komen. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar het belangrijkste is om de race uit te varen. Dat zal nog niet zo makkelijk zijn, vooral niet met harde wind.” Hij doelt daarmee op de gevoeligheid van draagvleugels en de krachten die uitoefenend worden op het materiaal. Een manoeuvre zoals Team Oracle dat in oktober 2012 maakte en daardoor pardoes het vleugelzeil verloor zou tijdens de races immers het einde van deelname betekenen.

Video

Tags: , Last modified: 16 april 2013
Sluiten