Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

America’s Cup: Het wonder van San Fransisco!?

09:23

De huidige editie van de America’s Cup zal de geschiedenis ingaan als de langste Cup ooit gevaren. Met achttien races achter de rug zal vandaag – 25 september – de beslissing vallen op San Fransisco Bay. De uitdager Emirates Team New Zealand kon de oudste sporttrofee in de wereld vorige week woensdag al mee naar huis nemen toen de stand op 8-1 kwam te staan. Een cup die van te voren veel kritiek en schandalen kreeg te verduren leek een stille dood te sterven. Nu, een week later is niks minder waar. De stand is rechtgetrokken tot 8-8. De Amerikanen hebben de sterkste opmars in de America’s Cup ooit waargemaakt.

Race zeventien en achttien gingen beide naar de Amerikanen met respectievelijk 27 en 54 seconden verschil. Bij de eerste start loefden de Amerikanen de Kiwi’s vrijwel in de wind. De Kiwi’s reageerden echter niet snel genoeg, waardoor een aggressieve botsing het resultaat was. Met een dubbele tijdstraf – vier romplengtes verschil laten oplopen- begon Emirates Team New Zealand aan een hachelijke inhaalrace, maar slaagde daar niet in.

De laatste race begonnen de Kiwi’s sterk aan lijzijde en wisten zichzelf tussen de Amerikanen en de eerste boei te  houden.  Echter de superioriteit van de Amerikanen op het kruisrak bleek onverbiddelijk voor de Kiwi’s. Bij de bovenboei leidden de Amerikanen met 47 seconden. Alhoewel de kiwi’s de hoogste snelheid van de America’s Cup noteerden in deze race  -47,57knopen oftewel 88km/h-  , lijkt het erop dat ze stuivertje gewisseld hebben met de tegenstander; van gedoodverfde winnaar tot underdog.

Vanavond om 22.15 valt de beslissing. Dit is LIVE te volgen op het Youtube kanaal van de America’s Cup. http://www.youtube.com/user/AmericasCup

http://youtu.be/sNzAjZIno90

Tags: Last modified: 25 september 2013
Sluiten