Actueel, Nieuws

America’s Cup: bellen met Carlo Huisman

10:40

Carlo Huisman, Emirates Team New Zealand Grinder

Iedereen werd verrast door de snelheid waarmee Emirates Team New Zealand over de baan ging. “Zelfs wijzelf waren een beetje verbaasd,” vertelt fietser/trimmer van het Nieuw-Zeelandse team Carlo Huisman over de telefoon: “We verwachtten wel dat het goed zou gaan, maar dit resultaat hadden we niet zien aankomen.”

‘Iedere race leer je wat nieuws’
“We wisten wel dat het goed zou gaan”, zegt Huisman. “We wonnen de halve finale van Artemis Racing. Zij wisten in de kwalificaties alle wedstrijden van de Amerikanen te winnen. Door Artemis te verslaan weet je dat je op de goede weg bent, maar in iedere race leer je ook weer nieuwe dingen.”

“In de voorbereiding op komend weekend is vooral het walteam druk bezig, maar ook wij (de zeilers) zijn aan het trainen. We blijven kijken hoe we kunnen verbeteren en wat er zeiltechnisch nog beter kan zodat we minder fouten maken. Ondertussen zien we Oracle Team USA ook druk in de weer; zij moeten wel natuurlijk. Je ziet dat ze proberen de boot sneller te krijgen en dat ze veel trainen. Maar dat doen wij natuurlijk ook en we kijken vooral naar onszelf.” Huisman zegt niet nerveus te worden van wat de Amerikanen doen. “Wij blijven ook gewoon doorontwikkelen.”

Het vleugelzeil wordt geplaatst (foto Sander van der Borch).

Onderschat Oracle niet
“We hebben nu een voorsprong, maar we onderschatten Oracle echt niet, het is een enorm sterk team. Dit hebben zij de vorige editie ook wel laten zien,” laat Huisman weten. “Komend weekend verwacht ik meer van hetzelfde; de weersomstandigheden zijn redelijk gelijk aan afgelopen weekend. Hoewel het er wel op lijkt dat de wind op een kritische snelheid tussen de 10 tot 14 knopen zal liggen. Een lichte tot medium wind, waarbij het veel verschil maakt welke vleugel je kiest. Wij gaan de komende dagen dan ook veel het water op om vertrouwen te krijgen met het zeilen van de boot in dit weer.”

Je wint de Cup met z’n allen

– Carlo Huisman

Teamwork
Tijdens de finales hebben we Huisman nog niet aan boord gezien. “Ik ben onderdeel van het testteam. Dit betekent dat wij de ochtend van de finales met de boot het water opgaan, zodat deze volledig klaar is voor de finales. Tijdens de wedstrijden zit ik op de bijboot met de andere reservebemanning. Na iedere wedstrijd wordt er beoordeeld of iedereen nog fit genoeg is of dat er een bemanningswissel nodig is. Als ik dan word opgeroepen ben ik helemaal klaar om die finale te varen. Ergens zou ik ook wel teleurgesteld zijn als dit niet gebeurt en ik geen finale vaar. Maar ik realiseer me ook dat niet alleen de zeilers aan boord zorgen voor de prestatie; we zijn met zijn allen een team en daar ben ik ook gewoon onderdeel van. Ik heb mijn eigen rol hierin, net als iedereen in het team dit heeft. Uiteindelijk winnen we de Cup met zijn allen.”

De Kiwi’s in actie (foto Ricardo Pinto).

Voorsprong
De finales van de America’s Cup ging zaterdag 17 juni van start. Defender Oracle Team USA staat tegenover Challenger Emirates Team New Zealand. Dezelfde spelers als in de voorgaande editie. Destijds won het Amerikaanse team nadat ze, evenals nu, een achterstand hadden opgelopen. De Kiwi’s wonnen afgelopen weekend alle vier de races en leiden de finales nu met een 3-0 voorsprong.

Schema
De volgende finaleronde tussen Oracle Team USA en Emirates Team New Zealand is zaterdag 24 juni en start om 19.00 uur Nederlandse tijd. Alle geplande wedstrijden staan hieronder vermeld:

– Zaterdag 24 juni vanaf 19.00 uur: Race 5 en 6
– Zondag 25 juni vanaf 19.00 uur: Race 7

Mocht de strijd onbeslist blijven of er om een andere reden meer races nodig zijn, dan worden die gevaren op:

– Zondag 25 juni na race 7, die start om 19.00 uur: Race 8
– Maandag 26 juni (tijd nader te bepalen): Race 9 en 10
– Dinsdag 27 juni (tijd nader te bepalen): Race 11 en 12
– Woensdag 28 juni (tijd nader te bepalen): Race 13 en 14

Tags: , , Last modified: 21 juni 2017
Sluiten