Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Alpari World Racing tour naar Lelystad

13:43

Batavia Sailing Center te Lelystad wil de Alpari World Racing Tour voor vijf jaar lang naar Nederland halen. De Dutch Match Cup is door de organisatie van de Tour al geaccepteerd. Het College van B&W van Lelystad heeft een voorstel aan de Gemeenteraad voorgelegd om het evenement voor drie jaar te ondersteunen, te beginnen in 2014. Of het evenement daadwerkelijk naar Lelystad komt, hangt af van besluitvorming door de gemeenteraad en de provincie Flevoland. Onderhandelingen met Provincie Flevoland over subsidies zijn ook nog in behandeling. De Dutch Match Cup is onderdeel van de tour, waarbij gestreden wordt om de ISAF Wereldkampioenschappen matchracen. September is de streefdatum voor de eerste editie in de Bataviahaven te Lelystad.

Watersportstad

Lelystad is hard bezig om zichzelf als watersportstad neer te zetten. De provincie wil zich ook profileren als watersportprovincie. Met de komst van de Alpari World Racing Tour versterkt Lelystad zich nogmaals in deze positie. De Bataviahaven staat onder meer al bekend om de nautische evenementen die daar plaatsvinden. Het topzeilevenement is in meer dan 180 landen live te volgen, waarmee Flevoland zich ook internationaal op de kaart zet.

Alpari World Racing TourWethouder Jop Fackeldey: ‘Naast de sportieve uitstraling van het zeilevenement is dit een evenement dat een sterke economische impuls heeft voor het gebied rond Bataviahaven. In het verlengde profiteren de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland ook, gezien het feit dat de bestedingen lokaal worden gedaan. Verwachting is dat in Lelystad gevestigde bedrijven, toeleveranciers en watersportgerelateerde ondernemingen zullen profiteren van de economische spin-off die dit evenement met zich meebrengt. Daarnaast trekt het ook partijen aan van buiten Lelystad. Zo heeft een rederij van cruiseschepen ook interesse getoond in Bataviahaven. Naast de economische impuls is het ook vanuit Citymarketing oogpunt interessant. Niet alleen nationaal maar ook internationaal wordt Lelystad op de kaart gezet. Als je ziet hoeveel mooie beelden er gemaakt zijn van de plaatsen waar het evenement al heeft plaatsgevonden geeft dit een enorme boost. Ik ben onder indruk van de mogelijkheden voor economische ontwikkelingen voor de stad en dan heb ik het nog niet eens over het zeilplezier.’

Alpari World Match Racing Tour

De Alpari World Match Racing Tour is het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. De zeilers varen de tour  nu in Duitsland, Korea, Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Bermuda en Maleisië. Nieuw Zeeland, India en Australië hebben ook hun interesse getoond voor uitbreiding van het circuit.

Uniek aan de Alpari World Match Racing Tour is dat de wedstrijden voor het publiek goed te volgen zijn. De wedstrijden zijn in de haven en het publiek zit dicht op het water om het spektakel te kunnen aanschouwen. De gebruikte boten zijn uitgerust met videocamera’s en microfoons en de regels zijn simpel, twee boten varen een wedstrijd en degene die het eerst over de finish komt heeft gewonnen. De wedstrijden zijn kort, heftig en worden gezeild door professionele teams van topzeilers. Behalve om punten voor het wereldkampioenschap strijden de teams om het prijzengeld.

Organisatoren enthousiast over Bataviahaven

De organisatoren van de Alpari World Match Racing Tour zijn bijzonder enthousiast over de deelname van Lelystad. Een delegatie van de Alpari World Match Racing Tour heeft de Bataviahaven inmiddels een aantal keren bezocht en geïnspecteerd. De aanwezige faciliteiten en infrastructuur aan de kust waren zij zeer over te spreken. James Pleasance, CEO van de Alpari  World Match Racing Tour: ‘Namens de Alpari World Match Racing Tour kan ik zeggen dat wij bijzonder verheugd zijn met het bid van Lelystad. Het Batavia Sailing Center beschikt met de Bataviahaven over uitstekende faciliteiten en een natuurlijk arena voor een wereldkampioenschap dat garant staat voor spectaculair zeilen vlak voor de wal. Ik kijk uit naar de samenwerking en de komst van de Dutch Match Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour.’

 

Last modified: 25 januari 2014
Sluiten