Actueel, Nieuws

Alles of niets voor Nina Keijzer en Claire Blom

08:15

Het is voor 49er FX-zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom de week van de waarheid tijdens de Princess Sofia Trophy, die duurt tot 5 april 2015. Ze zijn als zelfstandig Team Magic Marine NED 15 een avontuur gestart dat na deze wedstrijden in Palma de Mallorca als een nachtkaars uit kan gaan, of nog zeker tot en met augustus 2016 in leven blijft.

49FX Team Magic Marine: Claire Blom en Nina Keijzer Keijzer en Blom strijden voor de nationale selectie voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Het 49er FX-team met het beste opgetelde resultaat van de Worldcup Miami en de wedstrijd in Palma de Mallorca mag, als voldaan is aan de olympische limiet, voor Nederland uitkomen op de Spelen.

“We voelen ons sterk. Onze band is alleen maar sterker geworden en het voelt als een familie. We hebben dalen gekend met elkaar en dan zijn die pieken extra motiverend”, aldus Keijzer en Blom. De dames hebben afgelopen weken hard gewerkt en de sfeer en mentaliteit zijn optimaal.

Het duo put ook moed uit de voorsprong van 8 punten die ze wisten te behalen bij de Worldcup Miami op hun concurrenten van de Delta Lloyd kernploeg, Annemiek Bekkering & Annette Duetz. Keijzer & Blom werden 9e, Bekkering & Duetz eindigden op een 17e positie.

Onderlinge nationale strijd

Het is meteen weer spannend na de eerste wedstrijddag van 30 maart. De 40 boten zijn opgedeeld in twee groepen, de Nederlandse teams varen elk in een ander veld. Bekkering & Duetz hebben een 1e en 16e plek gevaren en staan met 17 punten overall 14e. Keijzer & Blom wisten een 16e en 4e positie te behalen en staan met 3 punten verschil 18e overall.

Nieuwe regels

Voor de puntentelling is er al een apart reglement voor deze olympische kwalificatie; plaats 1 is 20 punten, plaats 2 is 19 enzovoorts. Maar er zijn nu ook nieuwe gedragsregels tijdens de onderlinge strijd. Zo mogen de teams elkaar niet dwarszitten en acties uithalen die één of beide boten een slechter resultaat zou kunnen opleveren. Afdekken of over de startlijn dwingen is deze week dus niet toegestaan. Uitzondering hierop is de finale, de medalrace op zaterdag 4 april, dan is alles binnen de regels van het wedstrijdzeilen weer toegestaan.

49FX Team Magic Marine: Claire Blom en Nina Keijzer Team Keijzer en Blom

De afgelopen twee jaar zijn de vier Nederlandse 49er FX-zeilsters in wisselende samenstelling bezig met hun olympische campagne. In de winter van 2013 besluit de bondscoach om de, tot die tijd succesvolle teams, door elkaar te gooien. Nina Keijzer en Claire Blom zijn de dupe van het wisselsysteem. De relatie met de Bondscoach is ook onhoudbaar geworden en Keijzer en Blom zien hun olympische droom bijna in duigen vallen. Na maanden van bijkomen besluiten Claire en Nina samen verder te gaan.

Eind 2014 laat het Watersportverbond weten maar één team financieel te kunnen ondersteunen. De keuze is op team Bekkering en Duetz gevallen. Voor Keijzer en Blom is opgeven van hun olympische droom geen optie. Met steun van sponsors vormen de twee sindsdien het zelfstandige Team Magic Marine NED 15. Nu knokken de twee zich terug. De afgelopen maanden hebben ze intensief getraind met hun Portugese coach Francisco de Andrade en weten ze mooie resultaten te behalen. Het belooft een spannende week te worden.

 

Tags: Last modified: 29 maart 2016
Sluiten