Actueel

Nederlandse deelnemers in Round Britain and Ireland Race

17:29

Nederlanders Chris Revelman en Pascal Bakker zijn zondag 12 augustus van start gegaan in de Sevenstar Round Britain and Ireland Race. Zo’n 12 dagen lang zeilen ze aan boord van J/122 Junique Raymarine met de klok mee rondom Groot-Brittannië en Ierland. In de dualhanded- of 2H-klasse hebben ze zeven concurrerende teams. Chris en Pascal sturen Zeilen regelmatig een update vanaf de boot.

‘Val gebroken’

Chris Revelman aan het roer. (c) Pascal Bakker

“Inmiddels zijn we in de buurt van Lizard Point. De eerste 24 uur zitten erop. We hadden een goede start, gevolgd door een verkeerde inschatting van de hogerwal. Het wal-effect lag verder dan verwacht en dat kostte ons een halve mijl. Daarna zijn we om Wight heen geknald, met bijna 13 knopen over de grond dwars door een aantal wedstrijden!

Aan het van de middag brak onze grootzeilval. Gelukkig net voor de stopper. We hebben een 1:2 vertraagde val. Enfin, de mast in is geen optie met een flinke klots en met z’n tweeën. We hadden een nieuwe Dyneema spischoot, 8 millimeter, 26 meter lang, en nog een dezelfde, gebruikte, op reserve. Die hebben we aan elkaar gesplitst en die weer aan de kapotte val gemaakt. Het verhaal is langer, maar dat is beter te vertellen dan te schrijven zo op de boot 🙃. Toen grootzeil naar beneden, val eraan en weer zeilen. Een enkele val in plaats van een dubbele. Veilige belasting 1900 kilogram en een breeksterkte vna 3800 kilo. Hopen dat ie heel blijft…

De eerste dolfijnen zijn gespot! (c) Junique Raymarine Sailing Team

Wel wat mijlen verloren door al het gedoe, maar inmiddels zijn we weer onderweg naar voor in het veld. Vandaag een prachtige zeildag! De eerste dolfijnen zijn ook langs geweest!”

26 teams in de wedstrijd

In totaal nemen 26 teams deel aan de wedstrijd. De eerste deelnemers hebben Land’s End inmiddels gerond en zijn onderweg naar het zuidwestelijkste puntje van Ierland. Voor de Keltische zee wordt een stevige zuidwestenwind verwacht.

Vaarimpressie lees je in Zeilen 10

Zeilen voer voorafgaand aan de race mee met het duo aan boord van hun J/122. Je leest meer over hun boot en motivatie in Zeilen 10, die eind september op de mat ligt. In tussentijd lees je hier af en toe een update van Chris en Pascal zelf, vanaf de boot!

Je kunt de race volgen via de tracker van de wedstrijdorganisatie. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de website van de RORC.

 

 

Tags: , Last modified: 17 augustus 2018
Sluiten