Actueel

Met drie boten de oceaan over

14:22

De oceaan oversteken in je eentje is een overwinning, maar met drie boten is het uniek. Zeilen in admiraalschap bestaat al sinds de twaalfde eeuw, toen koopvaardijschepen zich aaneensloten om gezamenlijk zeerovers en andere vijanden het hoofd te bieden. Hoe vergaat het de drie bevriende zeiljachten Bojangles, Agape en Vagebond?

Aan bakboord brandt het rode toplicht van Bojangles. Aan stuurboord schijnt het groene lichtje van Agape. Het voelt veilig en vertrouwd terwijl we de donkere nacht in varen. Sinds ons vertrek uit Mindelo (Kaapverdië) drie dagen geleden, varen we admiraalzeilend over de Atlantische Oceaan. Soms in driehoeksformatie, dan weer in een rij met uitgeboomde genua als zeilvoering. Het is een magisch gezicht, die drie melkmeisjes op een grote, blauwe vlakte van water.

Bojangles in de golven

Radio Medische Dienst

Samen met Bojangles verlaten we begin december de baai bij Mindelo en zetten we koers naar Îles du Salut voor de kust van Frans-Guyana. Wanneer we met hoge snelheid door de acceleratiezone tussen de eilanden worden geschoten, krijgen we bericht van de één dag eerder vertrokken Agape. Aan boord is dochter Roos erg ziek geworden en van de Radio Medische Dienst krijgen zij het advies terug te varen naar de Kaapverden. Bojangles en Vagebond verleggen koers en een meeting midden op zee de volgende ochtend is een feit. Met Roos gaat het gelukkig beter en alsnog varen we met z’n drieën verder. We zetten koers naar het westen.

Sommen

Moeilijke rekensommen over de SSB

Vagebond ligt 2 mijl achter op Agape, Agape ligt 6 mijl vóór de Bojangles; hoe ver ligt Bojangles achter Vagebond?” Het SSB-netje staat de eerste week in het teken van nautische rekensommen. In totaal sluiten er vijf kids aan in de klas die dagelijks op niveau een som gepresenteerd krijgen van rekenleraar Hans: in de ochtend geeft hij de sommen op en tijdens het radionetje in de middag komen alle oplossingen voorbij. Op zaterdag en zondag blijft het akelig stil… “Maar het is vandaag toch weekend?” klinkt uiteindelijk een kinderstem aan de andere kant van de lijn.

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over samen oversteken? Dat lees je in Zeilen 10/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Beeld & Tekst: Roos van Wetering en Hans Brockhus

Tags: , , , , Last modified: 17 oktober 2018
Sluiten