Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Marit Bouwmeester wint derde wereldtitel

12:19

Dit weekend is het wereldkampioenschap Laser Radial in Medemblik beslist. Marit Bouwmeester pakt haar derde wereldtitel, ten koste van de Belgische Evi van Acker die de hele week goed voorin meevoer. De Japanse Manami Doi wint de bronzen medaille. Het was een goed kampioenschap voor de Nederlanders. In de top 10 zien we nog twee zeilsters van Hollandse bodem.

Ik heb het toen helemaal omgegooid, mocht geen fout meer maken en heb daarna misschien wel een van mijn beste series ooit gevaren

– Marit Bouwmeester

Voor Bouwmeester begon de week moeizaam, na de eerste dag stond ze op een zestigste positie. Dit betekende dat ze zich de rest van de week geen fouten meer kon veroorloven. Het werd een week lang vechten voor die eerste plaats, een week waarin ze iedere dag steeg in het algemeen klassement: “Ik begon onwijs slecht en ik werd keihard bestraft. Ik heb het toen helemaal omgegooid, mocht geen fout meer maken en heb daarna misschien wel een van mijn beste series ooit gevaren. Ik heb gewoon keihard gevaren en als we vandaag hadden moeten varen had ik op dezelfde manier geracet. Echt lekker om te winnen!” Zo komt Bouwmeester de laatste dag van het water, deze dag zijn er geen wedstrijden gevaren wegens te weinig wind. De zeilsters liggen vier uur lang op het water te wachten op wind, om 15.00 uur besluit de wedstrijdleiding: geen races meer dit wk.

Evi van Acker in strijd met Marit Bouwmeester. (c) Thom Touw

Van Acker baalt
Evi van Acker staat tot de voorlaatste wedstrijd van het wk aan de leiding, maar door een 15e plaats in de laatste race, moet ze genoegen nemen met zilver. Van Acker baalt dat ze niet de aanval met Bouwmeester is aangegaan, zoals haar coach Wil van Bladel aanraadde. “Ik had het plan van mijn coach moeten volgen. Ik baal ontzettend dat ik niet in de aanval ben gegaan gisteren. Ik had meer risico moeten nemen, maar wilde liever goed racen en het de laatste dag zelf afmaken.” Die laatste dag varen kwam dus niet, waarop de Belgische zeilster de zilveren medaille in handen neemt.

 

Maxime Jonker in actie. (c) Thom Touw

Top resultaten Nederlandse zeilsters
Nederland kent nog meer toptalenten in de Laser Radial. Maxime Jonker heeft al twee wereldtitels op haar naam staan, onder 19 en onder 21. Afgelopen week zeilde ze haar derde wereldkampioenschap in het seniorenveld, ze eindigt hier op de zesde plaats. Een topprestatie voor dit talent die hiermee een A-status van NOC*NSF krijgt, hiermee mag ze zich officieel topsporter noemen. “Ik wil natuurlijk ook wereldkampioen worden bij de senioren, nu zesde geworden. De afgelopen twee jaar heb ik al hele mooie sprongen gemaakt, maar er is nog steeds veel ruimte voor verbetering. Daar ga ik keihard voor werken.” Op de zevende plaats zien we talent Daphne van der Vaart, zij groeide tijdens het evenement en wist een wedstrijd te winnen en een keer op een tweede plaats te eindigen. Beide talenten hebben het doel op de Olympische Spelen in Tokyo een medaille te halen, concurrentie voor Bouwmeester dus.

 

Tags: , , Last modified: 28 augustus 2017
Sluiten