Actueel

Lust jij deze plastic soep?

16:30

Ongeveer 8 miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceanen terecht. Als dit niet stopt, bevindt zich in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Om dit probleem aan de kaak te stellen heeft India Rose Klap een recept opgesteld voor een een futuristische bouillabaisse; de eetbare plasticsoep. Krijg jij er trek van?

In de oceanen en zeeën bevindt steeds meer plastic-afval; vuil dat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook deeltjes die niet verdwijnen na het wassen van synthetische kleding of microplastics in cosmetische artikelen. De 23-jarige India Rose wil meer bewustzijn creëren, want ook in vissen en schelpen bevinden zich de plastic deeltjes en dát weten veel mensen niet.

Beste representatie van de zee

“Ik maak geregeld eetbare kunstprojecten en toen het probleem rondom plastic in onze wateren steeds meer in het nieuws kwam, ben ik mij gaan richten op de invloed die het heeft op ons voedsel,” zegt India Rose. Ze wilde iets maken met plastic dat ook eetbaar was en uiteindelijk is ze op de bouillabaisse (vissoep) uitgekomen, de beste representatie van de zee.

(c) India Rose Klap

Eetbare plastic tas

De tas is gemaakt van cassave zetmeel, is volledig biologisch afbreekbaar en lost op in warm water. In de soep kan men de tas ook verwerken als bindmiddel en garnering. Op de tas staat het recept voor de bouillabaisse gedrukt. Zo valt er te lezen dat de soep onder andere laurierblad, prei, witte wijn en schelpdieren bestaat.

Uiteindelijk hoopt India Rose de bouillabaisse de aankomende zomer in verschillende Amsterdamse restaurants als soep van de dag te serveren. “En er zijn nu ook een paar proefpersonen die thuis op eigen houtje de tas bereiden,” vertelt India Rose. “Als dit goed uitpakt dan kan het wellicht vaker gebeuren dat mensen zelf de tas gaan maken.”

Wellicht kun jij dus binnenkort ook thuis deze plastic tas in een soepkom voorschotelen…

Meer artikelen over plastic in de wateren:

Omslagfoto: India Rose Klap

Tags: , , , Last modified: 26 februari 2019
Sluiten