Actueel

Liveblog #thuiszeilen week 2

09:00

Veel kan nu even niet meer ten tijde van de coronacrisis, maar gelukkig kan er ook nog veel wel! Er zijn genoeg dingen die we als zeilers ook vanuit huis kunnen doen. Vorige week schreven we een eerste liveblog met tips erin wat betreft #thuiszeilen. Deze week voorzien we je weer van nieuwe suggesties. Heb jij tips voor zeilers thuis? Laat het ons weten, dan plaatsen we jullie ideeën in dit artikel erbij.

Hierom moet je een reddingvest dragen
Wat het nut van een reddingsvest is? Dat legt Geert-Jan van vaarschool AquaPlanning je precies uit in hun video. Hij benoemt alles: van de Cold Water Shock en onderkoeling tot hydrostatic squeeze en droge verdrinking…

En hier zie je meer over de inspectie en de keuring van het reddingvest:

Quantum Sails ging én gaat live
Quantum Sails gaat in op interessante onderwerpen door middel van video calls. Via hun Facebookpagina en YouTube-kanaal kun je deze video’s bekijken. Vrijdag 3 april (18:00 uur) gaat lokale zeilmaker Jelmer Bouw, van Quantum Sails Netherlands uit Muiderzand, in op verschillende soorten lijn, waar ze voor worden gebruikt en waarom dat belangrijk is. Tune jij in?

Haal je marifooncertificaat!
Altijd al een EPIRB/SART/DSC/AIS willen aanschaffen? Zodra de coronacrisis afgelopen is, kun je gelijk op voor het examen basiscertificaat en/of Marcom-B. Ben je al in het bezit van de juiste papieren, dan is het misschien handig om je kennis up-to-date te houden. De heer van Vaarschool Albatros legt hieronder uit wat je aan een marifoon hebt en waarom je die meeneemt aan boord.

Sail Simulator 5
Heb jij weleens van Sail Simulator 5 van Stentec gehoord? Dit is de meest realistische zeilsimulator ooit en is niet alleen geschikt voor beginnende zeilers. Kies voor de Laser, Splash, Bavaria 36 of YD 40. Zet een route uit om goed de koersen te leren zeilen of kies er voor om te leren de haven binnen te varen. Met de ‘multiplayer mode’ kunnen wedstrijdzeilers regatta’s organiseren via een netwerk of internet. Een leuke en prima bezigheid voor in deze tijd. Klik hier om naar de website van Stentec toe te gaan.

Hoora Watersport
Hopelijk kunnen we snel weer ons oude leven ‘gewoon’ oppakken, want van de onderstaande twee video’s van Hoora Watersport krijgen we wel heel veel zin om de trossen los te gooien en onbezorgd rond te varen.

Ankeren waar de rust heerst
“Afstand” is nu even het toverwoord in Nederland. Daarom is ankeren waar de rust heerst nu best een goede optie. Ook omdat er al aardig wat havens zijn afgesloten vanwege de coronacrisis. Peter Schermer zeilde vorig seizoen met Ostara via Blocq van Kuffeler naar het IJsselmeer. Hier bezoekt hij Trintelhaven en vaart verder langs de Houtribdijk naar de Hollandse kust, op zoek naar ankerplekken waar de rust heerst. Klik hier om te kijken welke spots hij heeft ontdekt.

4x watersportboeken die het lezen waard zijn
Gelukkig is het lezen van een goed boek nog wél toegestaan. Dit is dus het ‘uitgelezen’ moment om je kennis bij te spijkeren of even weg te dromen bij een goed zeilboek. We hebben navraag gedaan onder de zeilers en dit zijn de boeken waar je nu het meeste aan hebt. Klik hier om de vier aanraders te bekijken.

Zó verloopt de servicebeurt van een lier
Heb je altijd al willen weten wat er precies wordt gedaan als je lier een servicebeurt krijgt? De mannen van Rake Rigging hebben in de onderstaande video mooi op beeld vertaald hoe zo’n beurt is zijn werk gaat.

Column Anna
Vertrekkers Janneke en Wietze schreven begin dit jaar 20 jaar voor Zeilen. Vorige week schreven de twee indrukwekkende columns over hun actuele situatie op de Indische Oceaan. (Corona: grimmige omstandigheden op de Indische Oceaan en Corona: Heb je altijd recht op een veilige haven?). Inmiddels hebben Janneke en Wietze ruim 250 column geschreven. Heb je ze nog niet allemaal gelezen of wil je ze terugzien? Klik dan hier om naar het Column Anna-archief te gaan.

Lamintaatzeil repareren
Is een laminaatzeil eigenlijk te repareren? Dit soort zeilen is niet gemaakt uit banen, maar bestaan uit één geheel. Het vervangen van een baan is dus geen optie. “Geen enkel probleem”, zegt wedstrijdzeiler en zeilmaker Harry Amsterdam van zeilmakerij UK – De Vries Sails. In de zeilmakerij in Makkum toont hij een aantal voorbeelden van zeilen met reparaties en zeilen die niet meer gerepareerd kunnen worden. Klik hier om meer te lezen over het repareren van laminaatzeilen.

Gijpen doe je zo!

Bekijk zeilvlogs
Misschien wel de bekendste zeilvloggers zijn de heer en dame van Sailing La Vagabonde (dat waren ze ook al voor Greta Thunberg met hun en schipper Nikki Henderson meezeilde). Het Australische duo heeft ruim 1,6 miljoenen abonnees op YouTube en ze hebben inmiddels al 362 video’s gepubliceerd. Heb jij al eens een filmpje van ze bekeken? Elke week plaatsen ze nieuwe beelden online. Klik hier om naar hun YouTube-kanaal te gaan.

Was je lijnen
Lijnen vies? Groen uitgeslagen en door zout hard geworden lijnen krijg je schoon en soepel in de wasmachine. Klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Video over 76 dagen alleen op zee overleven
De man in de onderstaande video heeft twee maanden lang gevochten voor zijn leven, verhongering en uitdroging hoorden in die 76 dagen op de Atlantische Oceaan bij zijn bestaan. De video die het verhaal van de man vertelt, is al ruim 14 miljoen keer bekeken op YouTube.

Serie Black Sails
Kijk de serie Black Sails waarin gewelddadige piraten in bloederige gevechten en zeeslagen, allemaal op zoek zijn naar een schat van vijf miljoen dollar. Maar ook liefde, drama en list en bedrog kun je in deze serie verwachten. Je volgt deze Emmy-winnende reeks aan boord van kapitein Flint. Op Netflix vind je vier seizoen. Tegen de tijd dat je die allemaal gezien hebt, zijn we hopelijk weer minder aan huis gekluisterd.

Het gaat om het idee

Klik hier om naar het eerste liveblog over #thuiszeilen te gaan.

Omslagfoto: Screenshot Video Sailing More, #repost @loicfg96/Confinement Studio/@kevinfischer_

Tags: , , , , Last modified: 10 april 2020
Sluiten