Actueel, Nieuws, Wereldzeilen

Laura Dekkers Guppy total loss

14:00

Twee weken geleden berichtten we op onze website over het stranden van de boot waarmee Laura Dekker op jonge leeftijd rond de wereld zeilde. Aan de hand van verschillende bronnen heeft Laura een schaderapport op laten stellen. Op haar website vertelt Laura wat dat rapport allemaal vertelt. De conclusie is duidelijk: de boot is total loss. Lees hier de vertaling van haar blog:

Het rapport

Ze (Guppy) was eerst op een rif gezet tijdens een nachtelijke squall, iets wat vaak voorkomt in de gehele Pacific. De plaats van het stranden was tussen rotsen met flinke golfslag. Dagenlang sloeg ze herhaaldelijk op en neer voordat ze verder op het rif werd gezet tijdens een andere squall. Tijdens pogingen om de boot te redden kwam ze anders te liggen waardoor de boeg volledig onder water kwam te staan. De volgende schade is tot nu toe bekend: Een gebroken skeg, Roer en roerkoning gebogen (de roerkoning is 80 mm massief staal, anders en veel sterker dan op de originele Jeanneau Gin Fizz), Verscheidene gaten in de romp waardoor er veel water schade is, waaronder aan de accu’s, de elektra en de bedrading, de motoren, het interieur, en de sandwichconstructie van het dek.

Doordat ze aan de oceaankant van het rif ligt is er een constante op en neer beweging en dit leidt tot veel structurele schade die op het eerste gezicht niet te zien is, zoals delaminatie van de romp, schade aan de tuigage door enorme krachten waar de tuigage niet voor gemaakt is, waardoor er ook delaminatie optreedt bij de wandputtingen en metaalmoeheid bij de terminals en de masten. Het is wonderbaarlijk dat de masten nog steeds ‘staan’, maar deze zouden zonder een niet-destructieve test niet zomaar opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook de kiel en de kielconstructie heeft schade. De matrix is op enkele plaatsen gebroken en er is sprake van delaminatie bij de kielconstructie. Daarnaast is er een grote lijst van kleine zaken die zijn beschadigd.

Geschatte kosten

Hier een overzicht van de minimale kosten voor een eventuele reparatie van Guppy:

  • Gaten in de romp – €30.000
  • Delaminatie van de romp – €90.000
  • Plamuren en schilderen van de romp – 10.000€
  • Gebroken skeg en roer – €10.000
  • Accu’s, elektra en bedrading – 60.000€
  • Motoren en aanverwante systemen – €55.000
  • Interieur – €35.000
  • Vervangen van het dek – €30.000
  • Tuigage, wandputtingen en masten – €50.000
  • Andere kleine zaken – €15.000

Schroot…

Kinderen voor Guppy, enkele weken voordat de boot strandde op een rif

Totaal: €385.000. Dit is exclusief de kosten voor het bergen, het vervoer en kosten voor het milieu (kosten die nu al gemaakt worden). Het laat duidelijk zien dat Guppy total loss is en dat het niet de moeite waard is om haar te repareren, vooral omdat ze nooit meer zo veilig zal zijn als dat ze ooit was, zeker gezien het doel van LifeSail (de stichting waar Laura Guppy aan schonk) is om met kinderen te zeilen. LifeSail had Guppy verzekerd, maar de verzekering zal waarschijnlijk niet meer betalen dan de marktwaarde en die ligt rond de €70.000. In dit geval weet ik niet hoe de verzekering om zal gaan met de situatie, omdat Guppy willens en wetens voor anker lag op een gevaarlijke plek.

LifeSail heeft nog steeds het idee dat Guppy te redden valt, maar na dit schaderapport en te kosten die gepaard gaan met een reparatie is het voor mij duidelijk dat dit geen optie is. Het beste dat er nu te doen is, wat mij betreft, is haar zo snel mogelijk van het rif afkrijgen, om verdere schade te voorkomen aan het koraalrif en de omgeving, en Guppy vervolgens naar de schroot te brengen.

– Laura

Guppy, hier nog in de goede handen van Laura (c)ANP/Jerry Lampen

Tekst: LauraDekker.nl
Beeld: LifeSail, via LauraDekker.nl

Tags: , , Last modified: 5 september 2018
Sluiten