Actueel

Kerstmarkthoppen met de boot

09:16

Kerstmarkthoppen langs kerstmarkten

Kerstmarkten worden met het jaar populairder en trekken steeds meer bezoekers. Maar waarom zou je met de auto of trein gaan als je een boot in het water hebt liggen? Zeilen heeft een aantal leuke kerstmarkten, die per boot goed bereikbaar zijn, op een rijtje gezet!

(c) Koen van Weel.

1. Amsterdam

In deze hoofdstad vind je verschillende kerstmarkten in alle soorten, maten, kleuren en geuren. Voor ieder wat wils. Wij hebben twee unieke markten uitgelicht. De Funky Xmas Market is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Deze markt kenmerkt zich door de bijzondere producten die worden aangeboden. Niet enkel typische kraampjes met traditionele kerstballen of -lichtjes, maar wat meer ‘funky’. Wellicht het meest bijzondere kerstdorp van Nederland kun je vinden op het Museumplein in Amsterdam (Christmas Village on Ice) met de mooie ijsbaan. Waarschijnlijk heb je niet standaard schaatsen aan boord liggen en dat hoeft gelukkig ook niet. Je kunt namelijk voor €6,00 per twee uur schaatsen uren bij de baan.

Datum: 10 december 2017 (Funky Xmas Market ) & 20 t/m 30 december 2017 (Christmas Village on Ice).
Haven: Marina Amsterdam en Watersportvereniging Aeolus.

2. Antwerpen

De kerstmarkten bevinden zich op diverse pleinen en straten in het centrum van Antwerpen. Onder andere op Steenplein, Suikerrui, Grote Markt, Handschoenmarkt en De Groenplaats. Hier vind je tientallen chaletjes waar je terecht kunt voor je kerstinkopen. Ook kun je natuurlijk genieten van winterse gerechten terwijl je luistert naar gezellige muzikale optredens. Tip: pak op de terugreis de kerstmarkt in Vlissingen mee!

Datum: 9 december t/m 7 januari 2017.
Jachthaven: Jachthaven Antwerpen en Jachthaven Antwerpen Willemdok.

(c) Jorge Mario G. Mazo.

3. Den Haag

In de historische binnenstad van Den Haag is alweer voor het vierde jaar de sfeervolle Royal Christmas Fair. Deze jaarmarkt brengt je met de twinkelende lichtjes en bekende kerstliedjes in de ultieme kerstsfeer. De jaarmarkt compenseert het gevoel van een ontbrekende kerstboom, want die mist waarschijnlijk aan boord.

Datum: 15 december t/m 24 december 2017.
Jachthaven: Watersportvereniging de Vlietstreek en Jachthaven.nl.

De haven van Dordrecht ondergesneeuwd. (c) Bart Maat. 

4. Dordrecht

Het parcours van de kerstmarkt loopt door de binnenstad, oftewel het hart van Dordrecht heen. Bijzonder aan deze kerstmarkt is dat deze ook langs de havens gaat, de trots van iedere Dordtenaar. De jachthaven is prachtig versierd met duizenden fonkelende lichtjes. Sfeervoller zal je deze nooit meer tegenkomen! De haven van Dordrecht lijkt in de kerstperiode op een schilderij van de Hollandse Meesters.

Datum: 15 december t/m 17 december 2017.
Jachthaven: Watersportvereniging De Kil, Koninklijke Dordtse Roei- en Zeilvereniging en WV Maartensgat.

5. Lelystad (Batavia Stad Fashion Outlet)

Op zaterdag 7 oktober heeft It’s all about Christmas haar deuren geopend als Pop-Up Store in Batavia Stad Fashion Outlet. Hier vind je de leukste kerstversiering, ook kleine spulletjes die voor het ultieme kerstgevoel zorgen op de boot. Nog een voordeel is dat op Tweede Kerstdag de winkels gewoon geopend zijn. Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk enorm druk wordt…

Datum: Elke dag, behalve Eerste Kerstdag.
Jachthaven: Bataviahaven Lelystad, Yacht Club Lelystad Haven, Flevo Marina B.V., W.v. Lelystad en Deko Marine.

(c) Marcel van Hoorn.

6. Middelburg

Kom Middelburg van december t/m half januari beleven. De stad is geheel omgetoverd in een winters tafereel. Je kunt zwieren op de ijsbaan, genieten van een glühwein-wandeling, volop winkelen en uitgebreid borrelen op één van de vele terrassen. Kom bijpraten met vrienden en familie of wens elkaar een gelukkig 2018 op het nieuwjaarsfeest.

Datum: 1 december 2017 t/m 15 januari 2018.
Jachthaven: Watersportvereniging Arne en Jachthaven Wolphaartsdijk.

7. Texel

Op 16 december is iedereen welkom tijdens de jaarlijkse, gezellige kerstmarkt in Oosterend in de straatjes rondom de grote kerk. De vrijdag erna, vrijdag 22 december, is het muziekpodium het stralende middelpunt in Den Burg. Het winkelhart van Texel is het decor voor deze gezellige en muzikale avond.

Datum: 16 december & 22 december 2017.
Jachthaven: Stichting Waddenhaven Texel.

Ooit wel eens dit leuke kerststel tegengekomen? (c) Cristobal Garcia.

8. Vlissingen

Op de gezellige kerstmarkt, op de knusse Oude Markt, kun je op de foto met de kerstman en allerlei lekkers proeven met heerlijke glühwein erbij. Er draait een kerst-dj en op zaterdag is het de dag voor het hele gezin! Er zijn allerlei kinderactiviteiten en natuurlijk kun je ook mooie cadeaus kopen. Na de drukte in de stad kun je lekker op je eigen boot tot rust komen met een uitzicht over de Westerschelde!

Datum: 22 + 23 december 2017.
Jachthaven: Jachthaven Michiel de Ruijterhaven, V.V.W. Schelde en Vereniging voor Watertoerisme Schelde.

Omslagfoto: Marit & Toomas Hinnosaar

Lees ook: 8 tips om de winter door te zeilen

En: Top 10 (speelgoed)bootjes

Tags: Last modified: 6 december 2017
Sluiten