Actueel

Internationale Vrouwendag: vijf vrouwelijke zeilhelden

Denise Caffari zeilde in 178 dagen als eerste vrouw westwaarts rond de wereld en vestigde een wereldrecord

20:35

In de zeilwereld zijn vrouwen niet altijd even welkom geweest. Gelukkig kennen we inmiddels vele vrouwelijke zeilhelden. Hier een opsomming van vijf iconische vrouwen met ongekende prestaties.

Tracy Edwards

Als 26-jarige was Tracy Edwards schipper van het eerste vrouwelijke team dat meedeed aan de Whitbread Round the World Race, voorloper van de Volvo Ocean Race. Toen ze geen plek als crew kon bemachtigen besloot ze haar eigen boot, sponsors en crew te regelen. Dit ging niet zonder slag of stoot, er was veel scepsis tegenover een vrouwelijk team. Ook toen het eenmaal rond was dacht niemand dat ze het gingen halen. Ondanks de zware weg ernaartoe, werd ze in de race van 1989 tweede met haar boot Maiden. Nederlandse zeilster Tanja Visser was onderdeel van het team. Over hun avontuur verscheen in 2018 een intrigerende documentaire.

Dee Caffari

Dee Caffari viert haar overwinning van de Vendee Globe 2008-2009 (c) Wikimedia Commons

De Britse Denise Caffari, ook wel ‘Dee’ Caffari, is maar liefst zes keer om de wereld heen gezeild. Hoewel ze haar carriere begon als docent, gooide ze op haar 27ste het roer om en begon ze met professioneel zeilen. In 2006 zeilde ze in 178 dagen solo en ‘verkeerd om’ rond de wereld, tegen de heersende stromingen en winden in. Hiermee vestigde ze een wereld-record en was ze de eerste vrouw die dit deed. De eerste vrouw die solo rond de wereld zeilde was Krystyna Chojnowska-Liskiewicz.

In 2008 werd Dee Caffari zesde met de Vendee Globe. Hierna volgden onder andere nog twee Volvo Ocean Races. In de race van 2014-2015 was ze onderdeel van Team SCA, het eerste vrouwenteam wat meedeed aan de Volvo Ocean Race. In 2017-2018 was ze schipper van het team Turn the Tide on Plastic.

Carolijn Brouwer

Carolijn Brouwer aan het stuurwiel van Team SCA in 2015 (c) Wikimedia Commons

Ook de Belgische Carolijn Brouwer behoort absoluut tot de vrouwelijke zeilhelden. In 1993 werd ze wereldkampioen met de Laser Radial. Toen ze overstapte naar de Olympische Europe-klasse behaalde ze ook hierin wereldtitels. Bij de Kieler-Woche, het grootste zeilevenement ter wereld, won ze het Europe-onderdeel. Hierna heeft ze onder andere nog drie keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race, waarvan een keer samen met Dee Caffari bij Team SCA. De laatste Volvo Ocean Race won ze met Dongfeng Race Team. Samen met de Franse Marie Riou werd ze de eerste vrouwelijke winnaar van de Volvo Ocean Race ooit.

Op haar naam staat de belangrijkste zeilprijs ter wereld, de ISAF World Sailor of the Year Award en de belangrijkste zeilprijs van Nederland, de Conny van Rietschoten Trofee.

Laura Dekker

Laura Dekker op de Hiswa in 2011, halverwege naar reis (c) Wikimedia Commons

De zeilfanaat Laura Dekker zeilde tussen 2010 en 2012 solo om de wereld en is daarmee de jongste persoon ooit die dit ondernam. Na een rechtszaak in Nederland van tien maanden mocht ze onder een aantal voorwaarden vertrekken. Op haar vijftiende vertrekt ze dan ‘eindelijk’ op wereldreis om 27.000 zeemijl af te gaan leggen. Op haar zestiende komt ze aan op Sint Maarten met een wereldrecord op haar naam.

Annemieke Bes

Annemieke Bes met Scallywag tijdens de Volvo Ocean Race (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race.

De Groningse Annemieke Bes begon op haar twaalfde met zeilen. Op de Olympische Spelen in 2004 en 2008 haalde ze de vierde en tweede plek op de Yngling. Vier jaar later werd ze achste op de Elliot 6m. In 2017 deed ze mee aan de Volvo Ocean Race en behaalde ze met Scallywag de zesde plaats.

Omslagfoto: Crew Maiden in 1990 (c) Wikimedia Commons

Tags: , Last modified: 8 maart 2022
Sluiten