Actueel

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz gestorven: Eerste solozeilster rond de wereld

15:02

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, de Poolse zeilster die geschiedenis schreef als de eerste vrouw die solo rond de wereld zeilde, is gestorven op 84-jarige leeftijd.

Chojnowska-Liskiewicz, geboren te Warschau in 1936, is als scheepsbouwkundig ingenieur en pionier binnen all-women crews, dé gedroomde kandidate wanneer een Pools zeilgenootschap in 1975 een wedstrijd uitschrijft voor een solo zeilreis om de wereld. Het jaar 1975 is door de Verenigde Naties uitgeroepen als het Internationaal Jaar van de Vrouw, en het genootschap ziet de kans schoon om de Poolse zeilsport te promoten.

In twee jaar rond de wereld

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz op haar zeiljacht Mazurek Bron: Wikipedia/ CC BY 2.5

Op 28 februari 1976 begint de veertigjarige zeilster in Las Palmas (Canarische eilanden) aan haar westwaartse tocht, met een boot die speciaal daarvoor gebouwd werd; Mazurek, een Conrad 32. Vervolgens zeilt ze in twee jaar tijd, via het Panamakanaal en Kaap de Goede Hoop, de bol rond. Naar het einde toe dreigt de Nieuw-Zeelandse Naomi James haar in te halen, maar Chojnowska-Liskiewicz slaagt erin om haar 39 dagen voor te blijven. Op 21 april 1978 komt ze na 401 dagen opnieuw aan in Las Palmas. Ook de prestatie van Naomi James is noemenswaardig; zij zeilde via Kaap Hoorn slechts in 272 dagen de wereld rond (niet non-stop).

Vrij voelen

Na afloop schrijft Chojnowska-Liskiewicz het boek Pierwsza Dookoła Świata (De eerste rond de wereld – het boek is helaas niet vertaald). In een interview uit 2009 met Gazeta Wyborcza zegt ze:

Ik ben niet bang voor wat ik niet ken, hoewel dat voor de meeste mensen andersom is. Ik wist niet hoe je rond de wereld moest zeilen, dus ik was er ook niet bang voor. Na mijn vertrek begon ik me echt vrij te voelen. Dat ging zo; Ik deed enkel wat ik wou doen, en soms wat ik moest doen. Er waren geen grenzen. Op geen enkele andere plaats of op geen enkel ander moment heb ik me zo vrij gevoeld.”

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz ontving voor haar prestatie de Zilveren Sextant, de belangrijkste Poolse zeiltrofee. Ook ontving ze een lidkaart van de prestigieuze New Yorkse The Explorers Club. Ze werkte nog een lange tijd bij een scheepswerf en bleef haar hele leven zeilen.  Ook sprak ze regelmatig voor publiek over haar zeilreis en moedigde vrouwen aan in de sport. Ze stierf op 13 juni 2021.

Bron: Culture.Pl

Omslagfoto: Wojciech Samoliński/CC BY 2.5

Tags: , , Last modified: 16 juni 2021
Sluiten