Actueel

Imoca Hugo Boss gedwongen uit Transat Jacques Vabre door aanvaring

14:30

De Britten Alex Thomson en co-schipper Neal McDonald, aan boord van de Hugo Boss Imoca60, hebben hun Transat Jacques Vabre gedwongen gestaakt door een aanvaring met een object in het water. Dit gebeurde zondagochtend, met een snelheid van 25 knopen. De heren hebben door de aanvaring geen grote verwondingen opgelopen, maar de boot liep grote schade aan de kiel op. Dit betekent het einde van de race voor de twee Britten. De twee hebben, samen met het technische team, besloten dat de meest veilige koers richting Kaapverdische Eilanden is, waar ze zullen aanmeren. Met een snelheid van 7 knopen op dit moment zal dit vijf dagen in beslag nemen.

“De heren hebben na deze aanvaring geprobeerd de kiel te stabiliseren, dit zonder succes. Ondanks de inspanning werd duidelijk dat het behouden van de kiel de boot in groot gevaar zou brengen. Met de kiel, alleen nog aan de boot bevestigd door het hydraulische kantelsysteem en in een onstabiele positie, zou een ernstig risico op schade aan de romp opleveren. Daarom is besloten, samen met het team aan wal, het kantelsysteem door te zagen om de kiel van de boot te bevrijden. Na veel uren arbeid zijn ze hierin geslaagd. Thomson en McDonald hebben de ballasttanks aan boord gevuld en de folies volledig uitstaan om de boot zo stabiel mogelijk te houden. De weersomstandigheden zijn momenteel licht met een rustige zee, wat waarschijnlijk zo zal blijven door het hogedrukgebied op de Azoren. De volgende stap is om de boot zo veilig mogelijk naar de dichtstbijzijnde haven te brengen,” aldus Ross Daniel, technisch directeur Alex Thomson Racing.

De reactie van Alex Thomson, net na het ongeluk. “Vanmorgen waren Neal en ik allebei wakker en voeren we ongeveer 25 knopen, toen we iets in het water troffen. Ik stond in de cockpit net achter het voetstuk. Neal was net achter de cockpitdeur. We weten niet zeker wat we hebben geraakt, maar het was iets groots onder water wat onze kiel heeft geraakt. Neal en ik zijn allebei fysiek in orde. Geen grote verwondingen, alleen enkele kneuzingen. We hadden veel geluk, het was een enorme klap.”

Het incident vond plaats op dag zeven van de Transat Jacques Vabre race, ‘s werelds langste en zwaarste doublehanded trans-Atlantische race van Le Havre, Frankrijk naar Salvador, Brazilië (totaal 4.350 mijl). De aanvaring vond ongeveer 380 mijl ten noordwesten van de Canarische eilanden plaats.

(c) Foto’s: Hugo Boss / Transat Jacques Vabre

Tags: , , , , Last modified: 28 november 2019
Sluiten