Actueel, Wereldzeilen

Hoe ziet wedstrijdzeilen in 2020 eruit?

17:27

Zeilers en wedstrijdorganisaties gaan zaterdag 24 november met elkaar in gesprek. Belangrijkste onderwerp is de competitie van de toekomst. De toekomst betreft zowel komend jaar als de jaren erna. De klassenorganisatie voor IRC en ORC-gemeten boten, de Noordzeeclub, streeft naar een eerlijke en aantrekkelijke competitie en dito wedstrijdveld.

(c) Sander van der Borch

Zeilteams bepalen aan het begin van het seizoen, als het niet al eerder is, de wedstrijden die ze komend seizoen gaan varen. In ieder geval in grote lijnen. De locaties worden bepaald en op elkaar afgestemd en het hele seizoen wordt er door heel Nederland gevaren. Helaas zijn er veel wedstrijden waar het deelnemersaantal laag is. Daar moet verandering in komen, maar hoe? Dat is een van de vraagstukken die op de dag van het wedstrijdzeilen besproken wordt.

Terugblik 2018

Het afgelopen zeilseizoen stonden er zestien evenementen op de kalender voor de Verbondsbezem en de Dutch Quarter Ton Cup. Verdeeld over zo’n 26 weken was het een goed gevulde kalender. Tel daar ook nog het Wereldkampioenschap Zeezeilen bij op, genoeg stof om over na te praten tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen.

Vooruitkijken 2020 en verder

Belangrijkste onderdeel deze dag is het vooruitkijken, zo wordt de jaarkalender 2019 besproken waar een mooie nieuwe race in te vinden is (spannend!). De competitie voor 2019 staat dus al grotendeels in de steigers, maar het seizoen 2020 ligt nog helemaal open. Daarover gaat de Noordzeeclub graag in gesprek met zeilers, organisaties en andere geïnteresseerden tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen op zaterdag 24 november.

(c) Sander van der Borch

Ter voorbereiding op deze dag heeft de Noordzeeclub navraag gedaan bij de zeilers en hun ideeën. Hier komen mooie voorstellen uit, waaronder: ‘Flexibelere klassenindeling’, ‘vast inschrijfprogramma’ en ‘één Verbondsbezem’. Deze ideeën worden komende zaterdag in de groep besproken. Niets is dus nog vastgelegd, maar het is een mooie basis om te kijken naar de competitie van 2020 en verder.

Ervandoor met de bezem?

Aansluitend aan de Dag van het Wedstrijdzeilen vindt de uitreiking van de jaarprijzen plaats, inclusief een diner. Wie gaan er dit jaar vandoor met de Verbondsbezems? Ook de Coolhaasprijs, de Pechvogelprijs en de Flipperkastprijs worden uitgereikt. Een mooi moment om de prijswinnaars in het zonnetje te zetten en andere zeilers te enthousiasmeren voor de competitie 2019.

Bron: Noordzeeclub

Omslagfoto: (c) Sander van der Borch

Tags: , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten