Actueel

Griekse zeilkampioene onthult MeToo-ervaring

17:36

Een Griekse 38-jarige zeilcoach, van wie autoriteiten de naam niet noemen, wordt beschuldigd van het verkrachten van een destijds 11-jarige atleet. Op zondag 24 januari werd hij gearresteerd. Onlangs onthulde een succesvolle Griekse zeilkampioene, Sofia Bekatorou, dat ook zij op 21-jarige leeftijd slachtoffer is geworden van seksueel misbruik. Haar verhaal heeft ook andere topsporters er tot toe gezet om naar buiten te treden met hun MeToo-ervaringen.

Sofia Bekatorou (43) had woensdag 20 januari na een gesprek met het slachtoffer (20) getuigenis afgelegd over de verkrachting van het jonge meisje aan de officieren van justitie. Het slachtoffer zelf en haar ouders hebben eveneens getuigd voor de aanklagers.
De gearresteerde zeilcoach beweert dat hij het meisje niet had verkracht, maar dat ze een relatie hadden. Ook voegde hij daaraan toe dat hij met haar wilde trouwen.

Door blijven zeilen

Bekatorou, die in 2004 Olympisch goud in de 470-klasse behaalde en in 2008 in de Yngling het brons pakte, heeft andere vrouwen aangemoedigd om decennia van stilte over seksueel misbruik in de sport te doorbreken door onlangs met haar eigen ervaring naar buiten te treden. Ze vertelde dat ze op 21-jarige leeftijd werd geconfronteerd met ‘seksuele intimidatie en misbruik’ door een official van de Griekse zeilfederatie. Dit gebeurde vlak na de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney op zijn hotelkamer. Destijds zweeg Bekatorou over de gebeurtenis omdat ze bang was dat haar zeilcarrière in gevaar zou komen. Inmiddels heeft de zeilbond ontslag aangevraagd voor de betreffende vice-voorzitter dat al sinds 1997 zijn functie uitoefende.

Waardevol

“Haar beslissing om zich uit te spreken is meer waard dan de tien medailles waarmee ze Griekenland heeft geëerd,” liet minister van Arbeid Maria Syreggela weten nadat Bekatorou haar verhaal met de buitenwereld heeft gedeeld. Ook andere vrouwelijke oud-topsporters hebben te kennen gegeven een soortgelijke gebeurtenis hebben meegemaakt.

“Het is een buitengewoon belangrijk moment,” zegt Vasiliki Petousi, een socioloog die hoofd genderonderzoek is aan de Universiteit van Kreta. “Een populaire vrouw die een verhaal vertelt dat ieder meisje op elk moment kan overkomen – het is enorm symbolisch en kan verandering stimuleren.”

Omslagfoto: © Sailing Energy / World Sailing

Tags: , Last modified: 26 januari 2021
Sluiten