Actueel

Greta Thunberg vaart mee met wereldberoemde zeilvloggers

11:03

De Zweedse (en veel besproken) klimaatactiviste Greta Thunberg zeilt momenteel mee aan boord van Outremer 45 La Vagabonde. De bemanning neemt haar mee over de Atlantische Oceaan, van Virginia naar Spanje. Greta (16) hoopt op tijd in Madrid te zijn om daar de klimaattop te kunnen bijwonen.

Woensdagochtend 13 november is La Vagabonde, een 48-voet catamaran, uitgevaren. De Australische Riley Whitelum & Elayna Carausu en de Engelse schipper Nikki Henderson documenteren hun reis rond de wereld om aandacht te vestigen op het belang van de oceaan. De populaire zeilvloggers hebben meer dan een miljoen YouTube-abonnees. Inmiddels, met een baby, zijn zij al vijf jaar bezig met hun avontuur.

Op naar Madrid

Aanvankelijk zou de internationale klimaatconferentie (COP25) plaatsvinden in Chili, maar door de protesten in dat land wordt deze nu vanaf 2 december in Madrid gehouden. Twee weken geleden plaatste Greta een oproep op social media waarin zij om hulp vroeg. “Nu moet ik een manier vinden om de Atlantische Oceaan over te steken in november… Als iemand me kan helpen vervoer te vinden, zou ik zo dankbaar zijn.”

Eerder stapte Greta aan boord van het 18-meter lange racejacht Malizia II. Die crew bracht haar van Plymouth naar New York. Hier sprak zij de VN toe over de klimaatcrisis. Nadien is zij vanaf de Big Apple met de trein en een elektrische auto, geleend van Arnold Schwarzenegger, door Amerika gereisd. Op dit moment helpt de bemanning van La Vagabonde haar. De Zweedse zegt blij te zijn om weer tijd op de oceaan te kunnen doorbrengen.


Omslagfoto: Anders Hellberg/CC BY-SA 4.0

Tags: , , , , , , , , , Last modified: 13 november 2019
Sluiten