Actueel

Francis Joyon verbreekt eigen record in Atlantische oversteek

10:00

Om 01.37 uur woensdagochtend (12 juli), heeft de Franse zeiler Francis Joyon de lengte graad van Cape Lizard bereikt na een Atlantische oversteek vanuit New York. Na 5 dagen, 2 uur en 7 minuten verbreekt hij hiermee zijn eigen record uit 2013 met 49 minuten.

Joyon verbrak zijn record met zijn IDEC SPORT maxi trimaran, deze boot is origineel ontworpen voor 12 zeilers. Met de nodige aanpassing aan de boot en zijn talent, vastberadenheid en de wil om iedere keer harder te varen, wist de 61-jarige zeiler het record te verbreken. Makkelijk was het niet, bekent Joyon bij aankomst: “De laatste 24 uur waren heel vermoeiend. Mijn stuurautomaat werkte niet goed, waardoor ik moest blijven sturen. Er waren veel rukwinden die ervoor zorgden dat ik veel manoeuvres moest doen, terwijl de boot continu in de golven sloeg.”

Arriveren voor Queen Mary 2
De Fransman leek aardig onvoorbereid op weg te zijn gegaan. “Qua eten had ik alleen bananen en eieren mee. De eerste dag was het weer erg slecht, maar de volgende dag werd het gelukkig al rustiger. Op een gegeven moment zag ik het passagiersschip Queen Mary 2 vertrekken richting Europa. Mijn doel werd om voor dit schip binnen te zijn. Daarop zeilde ik twee dagen met een gemiddelde snelheid van 30 knopen. Ik was een beetje bezorgd over de wind op mijn weg richting Europa, daar stond een Noord-Oostelijke wind. Maar zodra ik het Engelse Kanaal overvoer was de wind gelukkig gedraaid naar een Zuid-Westelijke richting.

Voor zijn recordpoging deed Joyon met een team mee aan ‘The Bridge’. Een vriendschappelijke wedstrijd met meerdere trimarans van Frankrijk naar New York tegen dezelfde Queen Mary 2. De IDEC werd daar tweede, na de MACIF, van Francois Gabart. Dat het een snelle boot is, en de schipper een goede zeiler mag duidelijk zijn. Eerder dit jaar brak Joyon het record voor snelste wereldomzeiling. In 40 dagen 23 uren 30 minuten en 30 seconden ging de IDEC rond de wereld, geholpen door de Nederlandse walnavigator Marcel van triest.

Tags: , Last modified: 20 oktober 2017
Sluiten