Actueel

Droom binnen handbereik

08:28

(c) James Blake/Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race gaat door! Misschien niet onder dezelfde naam, maar in 2021-22 wordt er in ieder geval weer rond de wereld geracet. De VO65, de boot waarmee de afgelopen twee edities werd gevaren, gaat nog een keer mee en wordt dé boot voor de aanstormende talenten. Iets voor jou?

Ben Piggott heeft het naar zijn zin bij Scallywag. (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Meedoen aan de Volvo Ocean Race is niet voor iedereen weggelegd. Zeilen is leuk, maar zonder enige vorm van comfort in negen maanden rond de wereld, dat moet je wel echt willen. Maar wat moet je nu precies doen en laten om de top te bereiken? Hoe word je geselecteerd voor een van de teams? Is het puur een kwestie van hard werken, doorzetten en doorbijten en je talent zo goed mogelijk ontwikkelen, of speelt het toeval ook nog een rol? Tijdens de afgelopen Volvo Ocean Race spraken we met Carlo Huisman, Ben Piggott en Emily Nagel over hun eerste Volvo Ocean Race. Als zij het kunnen, waarom jij dan niet?

Emiily Nagel met Simeon Tienpont aan de grinder. (c) James Blake/Volvo Ocean Race

Hou je conditie op peil

Als je niet fit bent, kun je het wel schudden. De Volvo Ocean Race is uitputtend. Vier uur op en met geluk vier uur af. Racen, eten, slapen: dat is het vooruitzicht zolang je op zee zit. Grinden, hijsen, sjouwen en dus continu kracht leveren. Om dat te kunnen doen moet je non-stop trainen, vertelt Ben: “Voordat de race begon, waren we óf in de sportschool óf op het water. We wilden zo fit mogelijk worden.” Carlo had na de America’s Cup al een goede conditie, maar was nooit echt lang op zee geweest. Dat vereist toch meer dan een middagje alles geven. “Toen ik vier of vijf dagen op zee zat, dacht ik dat ik het oneindig vol zou kunnen houden. Natuurlijk zijn de omstandigheden heel spartaans – geen vers eten, amper slapen, kapotte handen en nauwelijks douchen – maar uiteindelijk is dat het allemaal  waard.” Emily voegt daar nog aan toe: “Als je fysiek niet goed genoeg bent, dan wordt het erg moeilijk om in deze race te komen. Zeker als vrouw.”

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar de rest van verhaal over de jonge talenten in de Volvo Ocean Race? En wil je weten waar je nog meer aan moet voldoen om (eventueel) mee te zeilen in de VOR? Dat lees je in Zeilen 10/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Lees ook: Jong zeiltalent: Jolbert van Dijks weg naar de Volvo Ocean Race

 

Omslagfoto: James Blake/Volvo Ocean Race
Tekst: Anouk Boermans en Riemer Witteveen

Tags: , Last modified: 23 oktober 2018
Sluiten