Actueel

Driemaster Oosterschelde lanceert klimaatinitiatief met jonge wetenschappers

Het Rotterdamse tallship zeilt Charles Darwin achterna tijdens twee jaar durende wereldreis

18:13

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde heeft een ambitieus klimaatinitiatief op de planning staan: de DARWIN200 Global Voyage. In 2023 zal de historische schoener een twee jaar durende wereldreis maken in het kielzog van Beagle, het schip waarmee Charles Darwin tweehonderd jaar geleden zijn legendarische reis maakte. Onderweg doen jonge wetenschappers onderzoek en zijn er allerlei activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen.

Beslissers van morgen

Het initiatief is een samenwerking met de Britse organisatie DARWIN200, onder leiding van geograaf en bioloog Stewart McPherson.  Hij deed onderzoek naar vleesetende planten en maakte documentaires voor de BBC over de natuurgeschiedenis van de Britse overzeese gebieden. “Het doel is om de volgende generatie natuurwetenschappers en natuurbeschermers op te leiden en via hen de wereld van morgen te verbeteren,” vertelt McPherson aan Zeilen. “Dat willen we doen door ‘s werelds beste jonge natuurbeschermers tussen 18 en 25 jaar bij elkaar te brengen, hen bij te scholen en te empoweren als beslissers voor de wereld van morgen.”

200 wetenschappers

De organisatie zal telkens één jongere selecteren uit 200 landen rond de wereld. Zij zijn de zogenoemde Darwin Leaders. “We zijn op zoek naar jongeren die op eigen initiatief al bijzondere prestaties hebben geleverd,” gaat McPherson verder. “Aan boord maken ze kennis met elkaar en elkaars werk. Zo kunnen we een ​​levende erfenis creëren met oplossingen voor natuurbehoud in de toekomst.”

Het Rotterdamse tallship zal aanmeren op de plaatsen waar Darwin destijds ook aan land ging en lokale natuurwetenschappers en -beschermers aan boord ontvangen. Het project kende al twee proefedities in 2020 en 2021. Het DARWIN200-team zeilde toen met een Brits schip rond Groot-Brittannië.

Deelnemers tijdens de Darwin200 UK Voyage in 2020 (c) DARWIN200

Driemaster Oosterschelde

Om deze wereldreis te verwezenlijken viel de keuze al gauw op de Rotterdamse driemaster Oosterschelde. “Oosterschelde is het mooiste en meest elegante historische tallship ter wereld,” aldus McPherson. “Ze heeft de perfecte maat voor het DARWIN200-project. Tallships vertegenwoordigen exploratie, ontdekking en wetenschap. Het schip Oosterschelde en het team van kapitein Gerben Nab hebben zich al bewezen als uiterst bekwaam in het realiseren van verre reizen.” Het Rotterdamse tallship is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener maakte reizen naar zowel de Noordpool als naar Antarctica en zeilde al tweemaal eerder rond de wereld.

Iedereen kan meevaren

De historische driemaster zal in twee jaar tijd en in 32 etappes om de wereld zeilen. Iedereen is welkom om één of meerdere etappes mee te varen. Een etappe kost tussen de 2000 en de 8000 euro. “Betalende gasten zijn belangrijk voor ons, want zij zorgen ervoor dat Oosterschelde kan blijven voortbestaan”, vertelt directeur en kapitein Gerben Nab. “Sinds de lancering van het project is al meer dan 40 procent van de etappes gereserveerd, dat is goed nieuws.” Met dat geld wordt het schip onderhouden en de bemanning betaald. De jonge wetenschappers reizen gratis mee, onder andere dankzij een fonds van het Jane Goodall Instituut.

De reis gaat over anderhalf jaar van start, in de zomer van 2023. “Hoewel het makkelijker is geworden in vergelijking met tweehonderd jaar geleden, blijft het een reis die veel voorbereiding vraagt”, vertelt Gerben Nab. “Het schip moet in goede staat zijn en de bemanning getraind.  Ook kost het veel tijd en energie om op 32 locaties over de hele wereld evenementen te organiseren. Het project wordt tot nu toe met veel enthousiasme onthaald, dus het ziet er allemaal wel goed uit.”

(c) Arthur Smeets/Oosterschelde

Ontdekking en wetenschap

De jongeren zullen onderzoek doen naar plasticvervuiling in de oceanen, walvis- en dolfijnsoorten, de gezondheid van koraalriffen, vervuilingsoplossingen en vele andere milieuonderwerpen. Gerben Nab: “Ze bepalen zelf hun onderzoeksgebied en wij faciliteren. Oosterschelde is geen professioneel onderzoeksschip, dus er zullen zeker beperkingen zijn. Daarom worden de jongeren gekoppeld aan wetenschappers en vertegenwoordigers van lokale organisaties. Zij delen hun netwerk, geven feedback en ondersteunen de training van alle deelnemers.”

Spannendste klas ter wereld

De resultaten van de projecten worden live vanaf het schip uitgezonden. Tijdens de reis zullen scholieren over de hele wereld het project volgen en deelnemen in ‘de spannendste klas ter wereld’. “Iedereen kent Darwin als een oude man met een grijze baard die streng in de lens kijkt, maar toen hij die reis met Beagle maakte was hij een jonge knaap van 21; een autodidact die een heleboel gegevens verzamelde. Alles begint met goed om je heen te kijken”, besluit Gerben Nab.

De reis van Oosterschelde start in de zomer van 2023 en duurt ruim twee jaar tot 2025. Meer informatie over het DARWIN200-project vind je in deze brochure en op deze website.

Lees ook: bemanning Oosterschelde ontvangt oorkonde vanwege reddingsactie

Titelfoto: (c) Kai Dieho/Oosterschelde

Tags: , Last modified: 6 januari 2022
Sluiten