Actueel, Nieuws

Bemanning driemaster Oosterschelde redt solozeiler

11:18

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde heeft in de nacht van 5 op 6 februari op de Atlantische Oceaan een Italiaanse solozeiler gered. De man dreef rond op zijn ontmastte en stuurloze jacht, dat bovendien water maakte. Kapitein Maarten de Jong werd gisteravond rond 18.00 uur van de noodsituatie op de hoogte gebracht door het Maritime Rescue Coordination Centre Roma, dat via satelliettelefoon een noodsignaal van de Italiaanse zeiler had ontvangen.

Oosterschelde reddingOosterschelde bevond zich op dat moment op 90 mijl afstand van het zinkende jacht, de in België geregistreerde Tarabaralla. De bemanning van Oosterschelde besloot onmiddellijk koers te zetten naar de laatst bekende positie van het jacht. Toen het Rescue Centre enkele uren daarna het contact verloor werd de situatie kritisch, getuige onderstaand bericht aan de kapitein van Oosterschelde.

MRCC ROMA  The vessel “TARABALLA” report that the situation become very dangerous. Would please proceed in maximum speed and try to contact the vessel on sat phone.

Om 02.45 UTC arriveerde Oosterschelde bij Tarabaralla, waarna de enige opvarende met behulp van de bijboot om 04.10 uur veilig aan boord van Oosterschelde kon worden gebracht.

De locatie van de Oosterschelde

De locatie van de Oosterschelde

Oosterschelde-kapitein Maarten de Jong: “Toen we het jacht gevonden hadden ging de evacuatie van de enige opvarende, Salvatore, vrij snel. De man bleek al drie dagen in gevecht te zijn geweest met het schip en de oceaan. Nadat zijn windvaan het begaf maakte hij een klapgijp, die zijn grootzeil aan flarden scheurde en en paar stagen brak. Daarbij kreeg hij (waarschijnlijk) een lijn in de schroef, waardoor ook die onbruikbaar werd. Het vrij maken van de schroef bleek een onmogelijke opgave met de golven die er stonden (en nog staan). Nadat toen ook de genua ontplofte, heeft hij nog geprobeerd een noodtuig te maken. Toen ook dat uit zijn lijken blies, waren er geen opties meer voor hem.”

Het wrak van het zeiljacht is prijsgegeven aan de zee. Oosterschelde vervolgt haar weg naar Martinique, waar ze rond 14 februari zal aankomen.

Tags: , Last modified: 10 februari 2016
Sluiten