Actueel

Dit zijn dé zeilers van 2017

09:16

2013-09-10 13:51:07 ROTTERDAM - De Young Heng komt aan in de Rotterdamse haven. Het Chinese schip is het eerste vrachtschip dat via een historische handelsroute langs de Noordpool vanuit China naar Europa is gevaren. ANP ROBIN UTRECHT

De feestdagen zijn voorbij en het jaar loopt op zijn eind. Dus een mooi moment om stil te staan bij de prestaties die Nederlandse zeilers hebben geleverd in 2017. Hierbij de toppers van de WK’s, EK’s, America’s Cup en de Volvo Ocean Race.

Zegers en Van Veen in actie (c) Team Delta Lloyd

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen

Zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben in 2017 een hele prestatie neer gezet. Ze hebben goud gewonnen op de Sailing World Cup in Miami. Het 470-duo ging vanaf de eerste dag aan de leiding en zeilde een goede serie met vier keer winst. In de medalrace maakten nog twee andere teams kans op goud, maar uiteindelijk wisten de Nederlandse dames hun concurrenten voor te blijven.

Bjarne Bouwer en Eliott Savelon

In juli werden deze twee jonge heren Europees Kampioen Nacra 15. Het duo werd in november beloond voor hun prestatie met de flyer trofee. Dit is een trofee voor de meest opmerkelijke prestatie van een zeiler of zeilteam in het jaar 2017 onder de 21 jaar.

Carlo met de America’s Cup. (c) Sander van der Borch

Carlo Huisman

Afgelopen zomer won Carl0 aan boord van Emirates Team New Zealand de felbegeerde America’s Cup. Nu vaart hij samen met zijn oud teamgenoot en zeiler van het jaar, Peter Burling, aan boord van Team Brunel in de Volvo Ocean Race. Als voordekker levert Carlo zijn bijdrage aan zijn team.

Marit Bouwmeester

Eind augustus won Marit haar derde wereldtitel. Ze veroverde haar titel in de Laser Radial op Hollandse bodem, Medemblik. Na haar prachtige prestatie werd ze verkozen tot World Sailor of the Year. Haar broer en coach Roelof Bouwmeester werd dit jaar verkozen tot Coach van het Jaar door het Watersportverbond tijdens het Zeiler van het Jaar Gala. Talentvolle familie, die Bouwmeesters.

Nicholas Heiner

Nicholas Heiner wordt derde op zijn eerste wereldkampioenschap in de Finn klasse. Daarnaast is hij dit jaar Nederlands Kampioen geworden binnen deze klasse. Nu focust hij zich op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Waar hij wederom in de Finnklasse wil varen.

Heerema op zijn No Way Back (c) Jacques Vapillon / No Way Back

Pieter Heerema

Vorig jaar startte Pieter Heerema de Vendée Globe. Hij zeilde binnen 117 dagen de wereld over. De 65-jarige zeiler was hiermee de eerste Nederlandse zeiler die deze zware race heeft volbracht. Eind van dit jaar werd Heerema beloond voor zijn prestatie en mocht hij de Conny van Rietschoten-trofee in ontvangst nemen.

Sander van Doorn

“Het was een lekker stukje zeilen.” Dat was Sander zijn reactie na het varen van de MiniTransat. Dit is de bekenste zeilrace voor de Mini 6.50-wereld. Sander voer mee in zijn Pogo3 Air Charge in de serieklasse. De Nederlander is als dertigste geëindigd in het eindklassement.

Deze zeilers hebben hun dromen kunnen volgen en grote prestaties geleverd in 2017. Wat zal 2018 ons gaan brengen?

Tags: , , , , Last modified: 28 december 2017
Sluiten