Actueel

Dagboek | Dag 8: Best Move mag haven niet in

09:55

Hierbij een stuk uit mijn dagboek op La Palma. Schepen worden teruggestuurd:

De dagroutine is weer gestart. Ik pak mezelf helemaal in: mondkapje voor, handschoenen aan, ID kaart mee en rugzak op. Op weg naar de supermarkt voor wat broodjes en andere dagelijkse boodschappen. Bij aankomst in de supermarkt word ik gesommeerd nieuwe handschoenen te pakken, deze liggen al voor me klaar. Wederom een nieuwe maatregel…

Ik moet toegeven dat ik niet mijn beste dag heb, je probeert natuurlijk optimistisch te blijven en dit uit te stralen om de ‘spirit’ hoog te houden aan boord. Niemand heeft er wat aan om hier depressief rond te lopen, nou ja eigenlijk zitten want lopen is niet mogelijk. Al die negatieve berichten die op je afkomen, als een waterval waar maar geen eind aan komt.

Ik val terug op mijn andere hobby: het weer. Waarom ik dat nu continu bestudeer? Dat begrijp ik ook niet, want we liggen veilig in de haven en kunnen niet weg. Dus of het nu hard waait of regent of wat dan ook…het maakt helemaal niets uit. Maar ja, je doet in quarantaine wel meer dingen die totaal geen nut hebben, maar het dood wel de tijd.

Het verbaasd me wat voor weer we krijgen hier de komende dagen. Er wordt hagel en sneeuw verwacht, maar bovenal windstoten van 120 kilometer per uur. Ik lees dat de regering van de Canarische eilanden de noodsituatie heeft afgekondigd voor 24 uur, ook dat nog. Hoeveel kunnen we er nog bij hebben vraag je je af. Maar gelukkig, wij liggen binnen, veilig in de haven. Ik moet er niet aan denken om nu op zee te zijn, dat is levensgevaarlijk. Gelukkig zijn er, zover ik weet, geen zeilboten op zee en iedereen heeft al een haven gevonden afgelopen week.

Op hetzelfde moment dat ik aan het denken ben hoe erg zo’n storm is en wat de noodsituatie inhoud die is afgekondigd door de Canarische regering, komt Nienke terug die Fleur net een klein stukje heeft uitgelaten. Ze roept ‘Peter Peter, heb je dat kleine zeilbootje gezien op zee? Die probeert binnen te komen.” Wat? Een zeilboot? Nu? Hier? Waar? Samen rennen we naar de bovenkant van de boot waar we goed uitzicht hebben over de havenkom, gewapend met verrekijkers. Inderdaad…een klein zeilbootje.

Wat doet dat bootje hier? Waarom hebben we deze niet gezien op de AIS of vesselfinder? We snappen er niks van. Snel hebben we de marifoon aangezet om te horen wat er zich afspeelt en horen de havenautoriteiten het schip aanroepen “Sailing yacht Best Move, what is you’re intention?” Begrijp dat zeilbootje het niet? De havens zijn gesloten, niemand komt erin. Aan de andere kant komt de geruststellende gedachten naar boven, niemand laat een zeilboot gaan in een dikke storm.

De zeilboot reageert “Here Best Move, we need diesel, camping gas , and food.” Oke, hold on. We will contact you. ” is de response. En de boot wordt gedirigeerd naar een afgelegen plek in de havenkom. Let wel niet de jachthaven deze is hermetisch afgesloten. Na verloop van tijd wordt het druk op onze jachthaven. Nou ja druk voor ons doen dan. Er arriveren politieauto’s, drie stuks Guardia Civil, Police Local en de Harbour Police…allen geheel bewapend met mondkapjes, handschoenen en weet ik al nog niet meer. Zelfs de havenmeester arriveert, terwijl het z’n vrije dag was.

Het zal toch niet waar zijn? Ze laten Best Move naar binnen. Wat zal de bemanning blij zijn, en ja hoor… Naar een klein uurtje opent zich de speciale deur die de haven anders zo hermetisch afsluit van de buitenwereld. Ik pak snel mijn verrekijker en zie de Best Move binnenvaren. Het is inderdaad een klein zeiljacht met twee mensen aan boord uit Slovenia. Ze worden gedirigeerd naar de laatste steiger. Hier ligt niemand. Begrijpelijk…ze zullen toch eerst moeten weten hoe lang ze al onderweg zijn om de maximale quarantaine te waarborgen.

Vier man in uniform staan Best Move op te wachten, en de havenmeester met een kruiwagen met daarin een jerrycan diesel. Niemand pakt de lijnen aan. Op veilige afstand wordt de jerrycan overhandigd en ik vermoed dat er water wordt getankt. Dit is wel vreemd, wat hier gebeurd. De bemanning maakt de lijnen los en ze varen de haven weer uit. De poort wordt vervolgens weer gesloten. Ze mochten niet aan land komen, niet de haven in, niets, en worden teruggestuurd de zee op.

Beste bemanning van Best Move,

Wij leven intens mee en hopen dat het goed gaat met jullie. Ik hoop dat jullie ergens een plekje vinden om te schuilen voor de storm. Het gaat jullie goed.

Ik heb maar een aantal borrels gepakt en ben vroeg gaan slapen. Al ben ik wel enkele keren wakker geworden door de harde wind en moest ik denken aan de Best Move.

Tags: , , Last modified: 9 april 2020
Sluiten