Actueel

Corona: mag er nog recreatief gevaren worden in Nederland?

09:00

Peter Schermer met zijn Ostara, een Victoire 933, richting Volendam

Dit liveblog is gesloten

Wat zijn de mogelijkheden om op eigen verantwoordelijkheid in Nederland te varen? We informeren regelmatig bij betrokken partijen om te horen wat de stand van zaken precies is.

Let op: Sommige havens zijn nu volledig gesloten, ook voor ligplaatshouders wiens boot in de haven ligt. Door de enorme hoeveelheid jachthavens en de snelheid waarmee de situatie verandert, kunnen we geen compleet overzicht geven. Neem vooraf contact op met jouw jachthaven voor de meest recente informatie.

 

   • Woensdag 15 april

Meestal winterbediening, sommige sluizen/bruggen dicht

Voor de zeilers belangrijkste veiligheidsregio’s, rond het Deltagebied, Markermeer, IJsselmeer, Friesland en de Waddenzee, lijken de maatregelen onveranderd. Je leest de meest recente maatregelen hieronder chronologisch terug. Bruggen en sluizen draaien soms als gewoonlijk, soms volgens de winterdienstregeling en soms alleen voor beroepsvaart – ze blijven voor recreanten dicht. Dat is inmiddels een flinke lijst, die op NOS teletekstpagina 721 min of meer overzichtelijk is terug te lezen. Dergelijke informatie staat in principe ook op vaarweginformatie.nl, maar niet alles is daar even goed te vinden.

   • Vrijdag 10 april

Regels Deltagebied op een rij

De regels in het Zeeuwse en Zuid-Hollandse Deltagebied variëren sterk. Zowel de veiligheidsregio’s in de omgeving als diverse gemeentes hebben maatregelen getroffen om overbelasting voor het zorgsysteem te voorkomen. De maatregelen per gebied.

Brouwersdam, Zeeland. (c) ANP/Sem van der Wal

Rotterdam-Rijnmond, Goeree-Overflakkee

 • Recreatief overnachten verboden;
 • Dagrecreatie in jachthavens verboden;
 • Geen particulier onderhoud plegen;
 • Tewaterlating en in box leggen jachten toegestaan.

Eilanden Grevelingenmeer

 • Aanleggen verboden;
 • Overnachten verboden;
 • Ankeren naast eilanden toegestaan.

Overige delen Zeeland

 • Recreatief overnachten verboden;
 • Dagrecreatie toegestaan;
 • Gemeenschappelijk sanitair dicht;
 • Particulier onderhoud toegestaan (raadpleeg je eigen haven of deze toegankelijk is).

Peter Schermer in rustiger tijden op pad met Ostara. (c) Peter Schermer

Havens Edam en Volendam fysiek afgesloten

De havens van Volendam en Edam worden door vissersschepen geblokkeerd om te voorkomen dat mensen in het paasweekend het water op gaan. Dat stelt NHnieuws in een bericht op haar website.

Bruggen en sluizen noordelijk Noord-Holland tot nader order niet bediend

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat heel Noord-Holland noordelijk van het Noordzeekanaal beslaag, bedient bruggen en sluizen in haar gebied tot nader order niet. Ook zelfbedieningsobjecten blijven gesloten.

Gemeentelijke bruggen en sluizen Amsterdam paasweekend dicht

Bruggen en sluizen in gemeentelijk beheer in Amsterdam, worden het paasweekend niet bediend voor recreatievaart. Deze maatregel is gekoppeld aan het verbod op recreatievaart op de grachten van Amsterdam. Lang niet alle belangrijke bruggen en sluizen in of rond Amsterdam worden door de gemeente bediend. Zo vallen de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug bijvoorbeeld onder Rijkswaterstaat.

   • Donderdag 9 april

Het vaarverbod voor recreatievaart geldt hier, op de grachtengordel.

Paasweekend: vaarverbod Amsterdamse grachten

Bruggen en sluizen in beheer van de Gemeente Amsterdam, met uitzondering van de Kostverlorenvaartroute, worden dit weekend ook niet bediend voor recreatievaart. Bekijk op vaarweginformatie.nl bij ‘details’ van een brug of sluis wie de beheerder is.

Gemeente Amsterdam heeft voor het paasweekend een vaarverbod afgekondigd voor recreatievaart op de grachten. Het betreft louter de grachtengordel. Wat betreft bruggen en sluizen buiten de grachtengordel is er niet expliciet bekendgemaakt dat deze niet worden bediend, waar dat vorige week via dezelfde website wél expliciet werd vermeld. Toen (zondag 5 april) werden sluizen en bruggen in de gehele veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland niet bediend voor recreatievaart. De sluiting van de grachtengordel is vanaf vrijdag 10 april 07.00 uur tot en met maandag 13 april 21.00 uur.

   • Dinsdag 7 april

Interactieve kaart aangepaste dienstregeling bruggen en sluizen

Als gevolg van de bestrijding van het coronavirus verlengen sommige vaarwegbeheerders de winterbediening van bruggen en sluizen. Dit heeft consequenties voor de recreatievaart. Waterrecreatie Nederland heeft zo veel mogelijk aangepaste bedienregimes verzameld in een interactieve overzichtskaart. Deze wordt zo nodig elke dag bijgewerkt met het laatste nieuws.

   • Maandag 6 april

Steeds meer havens gaan dicht voor passanten

Met de komst van het mooie weer en het Paasweekend voor de deur willen verschillende havens problemen voorkomen en sluiten de haven voor recreanten. Vaste liggers zijn nog wel welkom. Met deze maatregel proberen de havens het volk op de haven, op de steigers en in het sanitair tot het minimum te houden.

Havens die dicht zijn voor passanten, bij ons bekend:

 • WSV de Blocq van Kuffeler
 • Marina Den Oever
 • Harlinger Watersportvereniging (HWSV)
 • WVLelystad
   • Vrijdag 3 april

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (c) Janwillemvanaalst – Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Amsterdam en omgeving: zondag 5 april geen sluis-/brugbediening voor recreatievaart

Om drukte te voorkomen neemt de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland maatregelen voor zondag 5 april: recreatievaart op de grachten in Amsterdam is die dag verboden en sluizen en bruggen in de gehele veiligheidsregio (!) zullen niet voor recreatievaart worden bediend. Dat betekent dat sluizen en bruggen in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn niet worden bediend voor recreatievaart. De gemeente Amsterdam omvat ook de Oranjesluizen, de Schellingwouderbrug en het sluisje bij IJburg. Lees hier de noodverordening (pdf) met gedetailleerde informatie.

Waterland Monnickendam: ‘kom alleen om te klussen aan de boot’

Waterland Monnickendam heeft aan zijn ligplaatshouders laten weten dat ze beter thuis kunnen blijven, tenzij klussen aan de boot nodig is. De toiletten zijn tussen 10.00 en 16.00 uur geopend, maar de douches zijn gesloten. Het personeel is wel aanwezig voor vragen, maar het havengebouw is wel dicht.

   • Donderdag 2 april
Logo Varen doe je samen

Varen doe je samen

Varen doe je samen over coronamaatregelen

Varen doe je samen heeft een aantal interessante artikelen over de corona-maatregelen

Waterrecreatie en corona-maatregelen
De noodzakelijke landelijke maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen hebben grote consequenties voor iedereen. ‘Varen doe je Samen!’ roept iedereen op altijd de aanwijzingen van de Rijksoverheid op te volgen, ook als je gaat varen of aan de boot gaat werken. Lees het hele artikel hier

CBR: Theorie-examens vaarbewijs afgelast wegens coronavirus
Vanwege de recente ontwikkelingen rondom Corona heeft het CBR in het hele land vanaf maandag 16 maart alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag) geannuleerd. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens. Lees het hele artikel hier

Watersportliefhebbers: Doneer nu beschermingsmiddelen in de strijd tegen corona
Mondkapjes, handschoenen, brillen… Vanwege het coronavirus is er een groot tekort aan beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Alle hulp is nodig! Dus: kijk nog eens goed aan boord van je schip, in de schuur, op zolder of in de voorraadkast of er nog beschermingsmiddelen liggen die bruikbaar zijn. Ook watersportbedrijven (polyesterverwerkende bedrijven, schilders, jachtbouwers, etc) worden opgeroepen om de magazijnen en voorraad nog eens na te kijken of ze wat kunnen missen. De inzameling verloopt via Het Rode Kruis. Lees het hele artikel hier

   • Dinsdag 31 maart

Haringvliet

Rotterdam Rijnmond (incl Haringvliet) recreatief overnachten verboden

Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond volgt grotendeels de maatregelen die al eerder in Zeeland waren genomen. Onder de regio vallen ook Goeree-Overflakkee en het Haringvliet. In het gehele Deltagebied is recreatief overnachten dus niet meer toegestaan.

De Jachthavengroep: maatregelen per haven afhankelijk van regio

De Jachthavengroep heeft ligplaatshouders bericht over de maatregelen. Marina Stellendam, Rotterdam Marina, Marina Schokkerstrand, Amsterdam Marina en Regatta Center Medemblik vallen onder de groep. Marina Stellendam is gesloten voor passanten en recreatief overnachten is niet toegestaan. In Rotterdam mag je niet meer recreatief overnachten. Voor alle havens geldt dat het restaurant gesloten is en met uitzondering van de havens in Noord-Holland is ook het sanitair overal gesloten.

Brug bij Dronrijp

Winterbediening bruggen en sluizen Friesland t/m 6 april

De bruggen en sluizen in Friesland draaien in elk geval tot 6 april volgens de winterdienstregeling. Dat geldt zowel voor provinciale als gemeentelijke bruggen stelt provinciewoordvoerder Peter van den Meerschaut. ‘Naar aanleiding van de eventuele extra maatregelen van het kabinet die vanavond bekend worden gemaakt zullen burgemeesters en de provincie deze week overleggen over wat dat voor Friesland betekent.’ Dan wordt ook waarschijnlijk ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor de watersport in Friesland. Toerisme is erg belangrijk voor de provincie; normaliter wordt het watersportseizoen in Friesland rond deze tijd geopend.

   • maandag 30 maart

Naleven landelijke maatregelen verantwoordelijkheid jachthaven

Op basis van de adviezen van het RIVM en het Watersportverbond hebben veel verenigingen eigen maatregelen getroffen om de regels na te kunnen leven. Het Watersportverbond zegt: ‘Wij vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de verenigingen en watersporters om in lijn met de maatregelen en adviezen te handelen.’ Als blijkt dat daarvoor sluiting van (delen van) de jachthaven nodig is, adviseert het Watersportverbond dat ook.

Veiligheidsregio’s kunnen landelijke maatregelen aanscherpen

De diverse veiligheidsregio’s zijn bij machte om de regels in hun gebied aan te scherpen, zoals vrijdag in Zeeland het geval was. Zie de afbeelding hiernaast om te zien om onder welke regio jouw woonplaats of ligplaats valt.

   • vrijdag 27 maart

Marina Wemeldinge (voor zover bekend nog open).(c) Brytta/iStock

Zeeland: verbod recreatief overnachten, sanitair dicht

De Veiligheidsregio Zeeland heeft de noodverordening in haar provincie aangescherpt. Om toestroom van toeristen te voorkomen en een potentiële overbelasting van het zorgsysteem in Zeeland te voorkomen, zijn er een paar verboden ingesteld: een verbod op recreatieve overnachting, een verbod op het openstellen van sanitaire voorzieningen en een verbod op het opbouwen en gebruiken van slaap- en strandhuisjes.

De eerste twee verboden gaan maandag 30 maart om 12.00 uur in, het laatste verbod is per direct van kracht.

Slapen op een boot in de jachthaven valt in vrijwel alle gevallen ook onder recreatief overnachten; alleen als je woont op je boot wordt er een uitzondering gemaakt. De maatregel is in elk geval van kracht tot 10 mei, en kan dan door de voorzitter van de veiligheidsregio worden verlengd. Dagtoerisme is expliciet wel toegestaan, mits de landelijke maatregelen worden nageleefd.

Sluiting van havens en/of verenigingsterreinen, wat eerst gevreesd werd, is nog niet aan de orde.

Vandaag aangescherpte noodverordening Zeeland verwacht

Donderdag 26 maart is het Veiligheidsberaad van Veiligheidsregio Zeeland bijeengekomen. Er worden aanscherpingen van de noodverordening verwacht. Wat dat zal zijn, horen we in de namiddag. Te denken valt aan sluiting van havens (ook voor ligplaatshouders) en/of andere recreatieve gelegenheden.

Seaport Marina Ymuiden (nog open voor zover bekend).

Risico op boete wegens niet naleven maatregelen door leden

Dat zou zijn omdat de vereniging verantwoordelijk is voor het naleven van de maatregelen – en op overtreding daarvan kan worden beboet. Met andere woorden: als de leden zich niet houden aan de anderhalve meter afstand of andere maatregelen en de politie controleert, dan kan wangedrag van de leden de vereniging veel geld kosten.

Sanitair op campings en jachthavens Noord-Nederland gesloten

Veiligheidsregio’s Friesland, Groningen en Drenthe hebben bepaald dat sanitaire voorzieningen op campings en jachthavens moeten worden gesloten, dat stelt de Leeuwarder Courant. De kans dat in sanitaire gelegenheden de 1,5 meter afstand-maatregel niet kan worden nageleefd is te groot, vinden de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

De noodverordening van de veiligheidsregio Drenthe bevestigt het bericht in elk geval.

   • donderdag 26 maart

Jachthaven Bruinisse

Provincies Friesland en Zeeland: ‘varen mag gewoon’

Na het bericht dat er beperkingen gelden voor recreatievaart in Overijssel (we hebben ze nog niet kunnen bereiken voor commentaar), belden we met de provincies Friesland en Zeeland. Communicatie-adviseur van provincie Zeeland Annick Creemers zegt: “De veiligheidsregio gaat over eventueel verbieden van beroepsvaart. Ik ga er niet vanuit dat er een verbod komt. Mocht dat wel het geval zijn, dan wordt dat aangekondigd op zeelandveilig.nl. Of de brug- en sluisbediening op de winterstand blijft staan, weet ik niet uit mijn hoofd. In principe is dat terug te vinden op zeeland.nl/sluizen-en-bruggen.

De meest recente brug- en sluistijden vind je op vaarweginformatie.nl.

De Alde Feanen (c) Peter Elenbaas

Ook in Friesland mag je gewoon varen. “We zijn in overleg over de stappen die we doen, we hebben heel veel water in de provincie, dus daar moeten we goed over nadenken,” zegt woordvoerder Peter van den Meerschaut. “Na 31 maart weten we meer. Als het gaat om bruggen: als provincie zijn wij niet verantwoordelijk voor alle sluizen en bruggen, maar alleen voor die in of aan provinciale vaarten. Gemeenten hebben hun eigen bruggen.”

   • woensdag 25 maart

IJsseloog (c) Igor Dochkov

Start vaarseizoen Overijssel uitgesteld tot 1 juni

‘Het recreatieve gebruik van het water leidt tot meer mobiliteit en mogelijke contactmomenten. Daarom heeft de provincie Overijssel besloten om de bruggen en sluizen in Overijssel tot 1 juni op basis van het winterregime te bedienen. Dit betekent dat er alleen bediening op afroep mogelijk is voor beroepsvaart en hulpdiensten. Recreatieve vaart is tot 1 juni niet mogelijk. Alleen noodzakelijke recreatieve vaarbewegingen kunnen via de Inspectie Scheepvaart van de provincie Overijssel aangevraagd worden. Denk hierbij aan het verplaatsen van een boot van een werf naar een woning. De provincie neemt deze maatregelen in navolging van de richtlijnen van rijksoverheid en het RIVM.’

   • dinsdag 24 maart

Koninginnebrug Rotterdam

Winterbediening bruggen sluizen Noord-Holland, Zuid-Holland

Het coronavirus heeft gevolgen voor de bedieningstijden van de bruggen op verschillende plekken in ons land. In ieder geval in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en de gemeente Haarlem hebben al besloten om tot 6 april de winterbediening aan te houden. Normaal gesproken gaat per 1 april de zomerbediening in. Dat betekent dat de bruggen vaker en langer bediend worden. Dit vraagt echter extra capaciteit van bedienend personeel en met meer brugbedienend personeel is de kans op besmetting simpelweg groter. Het is van belang om de vaarweg in ieder geval open te houden, maar dan wel met zo min mogelijk personeel.

Schellingwouderbrug en Oranjesluizen, Amsterdam

Brug- en sluisopening aanvragen

Bereid je reis dus goed voor als je gaat varen. De maatregelen hebben met name gevolgen voor de zondags- en avondbediening. Ook zal voor bepaalde bruggen nog, volgens het winterregime, 24 uur van tevoren een opening moeten worden aangevraagd. Het is mogelijk dat meerdere brugbeheerders dit voorbeeld zullen volgen. De eerder genoemde brugbeheerders geven aan dat deze situatie in ieder geval tot 6 april duurt. Afhankelijk van de maatregelen van de overheid om het coronavirus in te perken kan besloten worden deze termijn te verlengen.

Het Watersportverbond heeft er op aangedrongen om, indien mogelijk (en vanzelfsprekend rekening houdend met de adviezen en noodzakelijke maatregelen rondom het coronavirus), uiterlijk met Pasen de zomerbedieningstijden in te laten gaan.

Staande Mast Route: minder bediening

Vanaf donderdag 26 maart 2020 worden de bruggen in Amsterdam minder bediend in verband met beperkte inzetmogelijkheden op de bediencentrale. De oostelijke Staande Mast Route door Amsterdam, over de Kostverlorenvaart, zal dan ook alleen de nacht van vrijdag op zaterdag bediend worden. Het gaat om de Kostverlorenvaartroute tussen de Nieuwe Meer en de Oude Houthaven (Oude Houthaven, Westerkanaal, Singelgracht, Kattensloot, Kostverlorenvaart, Schinkel).

De Westelijke Route, via Haarlem, is wel beschikbaar conform het Staande Mast Route-akkoord Noord- en Zuid-Holland. Hier geldt echter wel verlenging van de winterregime bedientijden.

Dienstregeling per provincie:

Lees ook: Provincie Noord-Holland verlengt winterbediening bruggen en sluizen wegens coronavirus

Invloed nieuwe maatregelen voor sport nog niet bekend

De Nederlandse regering heeft 23 maart een reeks nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor de sport betekent dit dat er tot 1 juni geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen worden georganiseerd. Het verbod om sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden, open te stellen, staat nog tot en met 6 april.

NOC*NSF is met het ministerie van VWS in overleg wat een en ander praktisch betekent, bijvoorbeeld voor sporten in de buitenruimte en voor  de verschillende competities. Het Watersportverbond blijft de richtlijnen van het RIVM volgen, net als de adviezen van het ministerie van VWS/NOC*NSF.

   • vrijdag 20 maart 

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport: “je mag blijven zeilen”

Perswoordvoerder rondom corona zegt het volgende:

“Je mag binnen Nederland zeilen, maar we adviseren om sociaal contact te vermijden. Men moet te allen tijde het gezond verstand blijven gebruiken. En blijf de updates vanuit de overheid goed in de gaten houden. Net zoals Minister President Mark Rutte eerder aangaf is het reisadvies verder aangescherpt. Voor alle landen geldt nu minimaal code oranje. Dat houdt in dat wordt aangeraden om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Dit is ook van kracht voor mensen die op het punt staan om op reis te gaan met hun boot. Wij adviseren dan ook om reisplannen uit te stellen tot nader orde. De situatie kan snel veranderen, het is dus van belang om het nieuws rondom het coronavirus goed in de gaten te houden.” 

Lees ook: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Advies Arno van Gerven, directeur Watersportverbond

Wat betekend het coronavirus voor de booteigenaar die zelf het water op wil?
“Ons advies is om tot en met 6 april geen georganiseerde activiteiten plaats te laten vinden (ook niet buiten) en sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Het Watersportverbond steunt de maatregelen van het kabinet om alle sportaccommodaties te sluiten. Varen is (nog) toegestaan. Of individueel toegang tot eigen boten en het water mogelijk is, hangt af van de lokale toegang en ontsluiting. Rondhangen in de haven of contact met het aanwezige (vrijwlliig) personeel is normaal gesproken gezellig, maar nu ongepast. Wij vertrouwen op de verantwoordelijkheid van verenigingen en watersporters om in lijn met de maatregelen en adviezen te handelen.”

Hebben jullie het druk met ‘coronavragen’?
“Ja, er komen best wat vragen binnen. Het zijn natuurlijk ongekende beslissingen en niet alles is meteen duidelijk. Wij zijn blij met het begrip en de medewerking.”

Wat denken jullie dat de invloed gaat zijn van corona op komend seizoen?
“Dat laten we over aan de specialisten. Wij handelen nu met maatregelen tot 6 april. Daarna is het nog ongewis.

Up-to-date informatie is te vinden op de site van:
Watersportverbond | Dossier: coronavirus
NOC*NSF

Omslagfoto (c) Stijn Tettero

 

Tags: , , , , Last modified: 23 maart 2023
Sluiten