Column, Nieuws, Wereldzeilen

Van Oordt: Met de ARC de Atlantische Oceaan over dl.1

19:56

‘Waar is je badge?’
O jee, in de boot laten liggen. ‘Sorry.’
Iedereen in de zaal heeft een blauwe badge om. Met pasfoto, naam en bootnaam. Zouden ze dat voor mij gedaan hebben? Want de rest lijkt elkaar al te kennen.
‘Kijk, met hen hebben we de ARC Baltic gevaren. En daar zijn die twee van de ARC Portugal, zie?’

Weerman

In de zaal is het seminar over het weer al begonnen. Chris Tibbs, ‘dat is de Britse Piet Paulusma’, laat slides met weerkaarten zien.
‘Het is eerst noordoostenwind en daarna draait hij naar het oosten.’
Ik zie pijlen staan: hier een low pressure gebied, daar is high pressure en daar zijn ‘beautiful trade winds.’ In de zaal maakt men aantekeningen door het nemen van foto’s met hun iPhone. Op de boot in de Whatsapp-groep van de bemanning gooien en iedereen is weer op de hoogte.

H-woord

Tibbs is bij zijn slide met waarschuwingen aangekomen.
‘Als jullie straks weggaan bij de eilanden, en ook daar en daar, kom je in een acceleratie zone. Ik zie de een na de ander daar ingaan en dan poef! Plat.’ Iedereen lacht bij een foto van een boot, die bijna op één oor ligt. ‘A bit too much sail, I’m afraid.’ En dan valt uiteindelijk het H-woord.
‘Als jullie het woord hurricane horen: go south!’

Pensioen

De ARC-ers zijn vooral met pensioen, wit, Brit, en getrouwd. De vrouwen babbelen met elkaar, hun mannen sjokken er brommend er achteraan, handen in de zakken. Ik tuur over de steigers terwijl we teruglopen, waar zijn de kinderen? Er was toch een kids club?
‘De gezinnen liggen allemaal aan de S-steiger,’ legt een Vlaams stel uit. Er is een gezinssteiger? Dan lig ik waarschijnlijk in het pré-bejaardenrijtje.

Sailors Bar

Het kantoor van de ARC-organisatie bestaat uit vijf containers. Je kan er vragen stellen aan iedereen in een geel shirt. De containers liggen pal voor de Sailors Bar. Ik drink er koffie op het terras. Achter me schuiven twee vrouwen van begin twintig bij twee schippers aan. Ze dragen dreadlocks boven hun wijde paarsrode gebloemde kleding.
‘Are you hungry?’ vraagt een van de schippers. ‘I’ll make you a bacon sandwich later on.’

Crew

Binnen in de bar zie ik een prikbord. Het hangt vol met briefjes ‘crew available’. Ze zijn op zoek naar een ‘atlantic crossing’. Ze zijn ‘flexible’ en ‘easy going.’ Een paar hebben geen ervaring, maar lang niet iedereen. Een jongen met baard en dreadlocks heeft ‘no experience’, maar ‘speaks English’, ‘plays the guitar’ en is ‘into nature.’ Het hele prikbord jaagt op ARC-badges. Over drie dagen vertrekt de vloot.

Beeld: Wieke van Oordt

Tags: , , , , , Last modified: 8 november 2018
Sluiten