Actueel

De chartervloot zit door corona in ‘hetzelfde schuitje’

11:00

De chartervloot wordt ook hard getroffen door het coronavirus. Reserveringen worden geannuleerd of verschoven, omdat de schippers niet uit kunnen varen. Aanvankelijk zouden de chartervloot en binnenvaartschepen geen financiële steun vanuit de overheid ontvangen maar inmiddels krijgen zij, door inzet van de Vereniging voor Beroepschartervaart, die hulp wel. Zeilen sprak hierover met Agnes Sonneveld, van Historische Zeilvaart Harlingen.

Niet alleen de pleziervaart, maar ook de beroepsvaart ondervindt grote nadelen door corona. Vloten moeten aan de kant blijven liggen en dat is een drama voor de charterbedrijven.”‘Het lastige is dat er geen draaiboek voor dit virus is”, vertelt Agnes Sonneveld. ‘We tasten allen in het duister en kunnen onze klanten geen zekerheid bieden, maar gelukkig hebben zij hier alle begrip voor. Niemand weet momenteel hoe de toekomst eruit ziet en voor ons als toeristische sector is dat erg lastig. Onze branche heeft er zeer zwaar onder te lijden, maar toch proberen we er het beste van te maken. Een schrale troost, als je dat zo kunt noemen, is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.”

Kunnen blijven draaien

Aanvankelijk zou de beroepsvaart géén financiële hulp vanuit de overheid ontvangen. Agnes: “Daar is nu verandering in gekomen. Inmiddels staat onze SBI-code ook in de lijst met bedrijven die ‘coronahulp’ krijgen. Het is fijn dat wij nu ook weten dat we bij die groep horen. Dit zorgt er hopelijk voor dat we min of meer kunnen blijven draaien. Onze omzet is volledig weggevallen.”

Compleet raadsel

“Dit zijn de maanden waarin we het normaal gesproken verdienen”, zegt Agnes. “Ik hoop niet dat we de hele zomer stil moeten blijven liggen, want dan weet ik niet hoe het afloopt. De meeste scenario’s hebben we weleens meegemaakt, maar dit had niemand voorspeld. Voor iedereen is het verdere verloop nog een compleet raadsel. Het enige wat we nu kunnen doen, is hier zo positief mogelijk mee omgaan en hopen dat alles snel weer beter gaat.”

Tags: , , , , , Last modified: 11 april 2020
Sluiten