Actueel

Bruine vloot luidt op indrukwekkende wijze het noodsignaal

11:34

Op dinsdag 9 juni verzamelden circa 175 (historische) zeilschepen zich voor Forteiland Pampus voor een grote manifestatie. Vanwege COVID-19 verkeert de vloot in zwaar weer. Door de gevolgen van de coronacrisis is een noodfonds voor de branche noodzakelijk, zodat maatwerk maatregelen kunnen worden geleverd aan de ondernemers. Van 14:00 uur tot 18:00 uur lieten de schippers in letterlijke en figuurlijke zin van zich horen. Wouter van Dusseldorp, schipper van de Egberdina en eigenaar van de Zeepost, heeft de dag prachtig verwoord.

Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld maar door de coronamaatregelen wordt de sector op dit moment met uitsterven bedreigd.
Als er geen extra maatregelen komen, gaan veel schippers failliet. Na het verlopen van de keuringen als gevolg van de faillissementen, kunnen deze schepen onmogelijk terug in de vaart. Daarnaast zullen ook gespecialiseerde toeleveringsbedrijven de crisis niet overleven. Het tweede pakket maatregelen van de regering is onvoldoende om te voorkomen dat de gehele historische zeilvloot voorgoed verdwijnt. Daarom verzamelden 175 schippers zich op het IJmeer. Het is misschien wel voor het eerst in de geschiedenis dat zoveel neuzen van de schippers én schepen dezelfde kant op wezen. Hun grootste passie is het in de vaart houden van de vloot zodat zij hun gasten ook in de toekomst kunnen laten genieten van een bijzondere en duurzame manier van vakantie vieren in eigen land.

(c) Klaas Wiersma Media

“Brok in mijn keel”

“Het was geweldig mooi. En heel indrukwekkend,” zegt Wouter van Dusseldorp van de Zeepost. “Wat was het goed om er te zijn, samen met honderden bemanningsleden die hun schepen naar Pampus brachten. Ieder met zijn eigen kleine, vaak trouwe bemanning voeren we erheen. Ik heb zeven keer SAIL Amsterdam meegemaakt, de achtste gaat helaas niet door, maar toen ik het woud van masten om half één bij Pampus zeilend naderde kreeg ik een brok in mijn keel. Hier lagen wel 150 schepen bij elkaar, zonder gasten maar met enkel één boodschap: ‘help ons om deze schepen te behouden’.”

Wouter: “We kozen voor een leven van de wind, met gasten en verre einders. We zorgen ervoor dat onze schepen veilig zijn en we verantwoord met onze gasten kunnen varen. Met prachtige historische schepen die liefde, aandacht en ook veel investeringen vragen. Natuurlijk vond iedereen de manifestatie mooi, we genoten zelf misschien wel het meest. Het mooist van deze dag was wellicht om met een lichte bries weer naar het Paard van Marken te kruisen met op de achtergrond alle troetelschepen van het IJsselmeer. Zeilend op een goed onderhouden schip van 138 jaar oud.”

Teken de petitie

Het initiatief van de schippers werd al gesteund door de HISWA-RECRON en de BBZ, vereniging voor beroepschartervaart. Met zowel de petitie Red de Hollandsche Zeilvloot als de manifestatie zetten de schippers uit de vloot de brief, die door de BBZ reeds naar de minister is verstuurd, kracht bij. De zeventien Gemeenten met havensteden aan het IJsselmeer en Waddenzee betuigden hun steun middels een brandbrief aan de twee ministers Wiebes en van Engelshoven en vanuit de Tweede Kamer kwam een steunbetuiging van Wytske Postma, woordvoerder scheepvaart.

Directeur Paul van Ommen van de BBZ, de Vereniging voor Beroepschartervaart: “We willen duidelijk maken dat door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis, deze schepen niet kostendekkend kunnen varen. Als deze traditionele schepen niet varen, liggen ze te verkommeren en gaan ze onherroepelijk verloren. De regering moet de schippers bijstaan. Anders gaat een uniek Nederlandse historische vloot voor altijd verloren. Dankzij deze manifestatie zit de druk er nu flink op. Meer kunnen we niet doen.”

Wil jij ook de petitie tekenen? Dat kan via deze link. Al bijna 20.000 mensen gingen je voor!

Dinsdag 9 juni

‘s Ochtends vroeg voeren schippers uit om koers richting Pampus te zetten. Om 10:30 was er op AIS een sliert aan zeilende chartervaart te zien. Rond 12:30 uur waren de meesten gearriveerd en werden de schepen netjes, met de boegen één kant op, neergelegd. Hieronder zie je verschillende beelden die het verloop van de dag weergeven. De organisatie van de manifestatie kijkt terug op een vlekkeloos verlopen dag. De waterpolitie en autoriteiten lieten weten onder de indruk te zijn van de goede organisatie.

10:30 uur:

11:00 uur:

12:30 uur:

13:00 uur:

13:30 uur:

14:00 uur:

Het eerste geluidssignaal of ‘aandachtsein’ klonk en de vlaggen werden in de masten gehesen. ‘Hollands glorie’ liet van zich horen.

14:30 uur:

16:00 uur:

16:30 uur:

18:00 uur:

Woensdag 10 juni

09:00 uur:

Omslagfoto: Hans Buitelaar

Tags: , , , , , , , , , Last modified: 10 juni 2020
Sluiten