Actueel

Bruine Bank Race 2020: van baanrecord tot gestrand jacht

13:50

Was de Bruine Bank 10.000 jaar geleden gewoon een oever langs de Rijn, tegenwoordig is het een walhalla voor geologen die er botresten van prehistorische dieren opvissen. In 1951 werd de Bruine Bank het onderwerp van een zeezeilwedstrijd en nadat stichting Shorthanded de wedstrijd nieuw leven inblies, werd de bank onderwerp van een double handed race. Voor de huidige 100 Mijl Bruine Bank Race-deelnemers vormt de bank zowel het nachtelijke keerpunt van de wedstrijd als een tactische uitdaging; welke kant ronden is het snelst?

Als kwalificatie voor de Noordzee Club

Voor de kust van Scheveningen ging vrijdagavond 11 september rond 19 uur de 100 Mijl Bruine Bank Race van start. De 100 Mijl werd in de jaren 50 van de vorige eeuw onder andere gevaren om te kunnen laten zien dat men klaar was voor een volwaardig Noordzee Club-lidmaatschap. Later werd de wedstrijd door stichting Shorthanded nieuw leven ingeblazen, waardoor de hedendaagse 100 Mijl Bruine Bank Race een double handed wedstrijd is voor ORC en IRC-gemeten jachten. Daarnaast wordt er onder SW-handicap gevaren en is de race ook toegankelijk voor jachten met volledige wedstrijdbemanning. De organisatie van de wedstrijd ligt in handen van Jachtclub Scheveningen. De prijsuitreiking zaterdagmiddag was – corona-proof – via VHF en Zoom te volgen.

Prachtige nacht

Alle 45 deelnemende bemanningen kozen ervoor om de Bruine Bank met de klok mee te ronden en zetten na de start bij een prachtige zonsondergang koers richting zee. Er volgde een fraaie nacht met een heldere sterrenhemel. In noordelijkste deel van het parcours, het spinnakerrak boven TSS IJmuiden Noord, richting Windpark Egmond, trok de wind aan. Die zette door tegen de ochtend waardoor er een flinke deining ontstond bij de finish tussen westkardinaal KNS en het noordelijk havenhoofd van Scheveningen.

Winnaars ORC TwoHanded

Deze 100 mijls-wedstrijd was tevens het eerste deel van het Nederlands Kampioenschap TwoHanded ORC/IRC en werd gewonnen door de J-105 Panther van Edith Voskamp met Erik van Vuuren in een gezeilde tijd van 12 uur 24 minuten en 46 seconden. John van der Starre en Robin Verhoef aan boord van J-122 Ajeto werden tweede. Figaro 2 Batfish met Bart Desaunois en Gerard de Boer derde.

Mayday

Voor de nummer 13 in het TwoHanded ORC/IRC-klassement liep het wat minder fortuinlijker af. De Corby 38 Double Edge van Chris Schram strandde vlak voor de kust. Na te zijn gefinisht viel de motor uit, doordat de schoot van de spinnaker in de schroef kwam. Bij het strijken van de fok en in een poging het jacht richting zee te keren, sloeg bemanningslid Raymond Roesink overboord, waarna de schipper een mayday uitzond. Te hulp geschoten surfers wisten Roesink aan land te brengen. De KNRM bracht de schipper aan wal, trok het vastgelopen jacht vlot en begeleidde het naar de haven.

Lees hier een persoonlijk verslag van Chris Schram – Double Edge.

Lees het bericht: ‘Over boord geslagen zeiler gered door alerte surfers, boot strandt voor kust’ in het AD.

Baanrecord

Voor Van Uden, een Ker 46, liep de Bruine Bank Race beter af. Deze finishte met het veertienkoppige Rotterdam Offshore Sailing Team als eerste in de race. Ook verbeterde het jong talent, geleid door Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman, het baanrecord uit 2009 met zeiltijd van 10 uur en 7 minuten. Met het verbeteren van dit oude record (van 11 uur en 9 minuten) pakte het team deze race drie overwinningen.