Nederlandse wedstrijden

Bruine Bank Race: Racen naar een zandbank

De oudste offshore zeilrace van Nederland start 9 september

12:00

Bruine Bank Race

Op 9 september gaat de 100 mijls Bruine Bank Race weer van start vanuit Scheveningen. Deze nachtelijke race over de Noordzee werd voor het eerst georganiseerd in 1951 en is daarmee de oudste offshore zeilrace op Nederlandse bodem. Met de Bruine Bank race wilde men de zeezeilwedstrijdsport in Nederland bevorderen. In eerste instantie werd er alleen shorthanded gevaren en was het volbrengen van deze beproeving een voorwaarde om lid te mogen worden van de Noordzee Club. Tegenwoordig is de organisatie in handen van Jachtclub Scheveningen en ligt het rode broekengehalte een stuk lager. Je kunt je overigens gewoon inschrijven als je lid wilt worden van de Noordzee Club.

Dualhanded zeilen is… in je eentje in de railing! Resonate, tijdens de 100 mijls Bruine Bank race 2020

Wat is die Bruine Bank eigenlijk?

De Bruine Bank is een zandbank in de Westelijke Noordzee, ter hoogte van Amsterdam. Daar waar het water in die contreien globaal zo’n 35 meter diep is, ligt het hoogste punt van de Bruine Bank 16 meter beneden zeeniveau. Het is een Natura2000 gebied en met haar natuurwaarden aantrekkelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren. Maar daar zie je tijdens de race weinig van, want met een start rond 19:00 uur vanuit Scheveningen vaar je gegarandeerd in het donker langs de Bruine Bank.

De tactische uitdaging en daarmee de crux van de wedstrijd is dat de deelnemers zelf de keuze hebben of ze de race linksom of rechtsom varen. Overigens kozen in de laatste twee edities alle deelnemers dezelfde kant.

De Bruine Bank

De wedstrijd is zowel dual handed als fully crewed te varen in de ORC/IRC en SW-klasse. Alle informatie over de Bruine Bank Race 2022 vind je hier.

Tekst: Liesbeth Brederode

Tags: Last modified: 24 augustus 2022
Sluiten